Агросектор не може дати раду квотам на поставку харчів до Європи - Швайка

Читать на русском

Незважаючи на значні квоти, надані українським виробникам сільгосппродукції країнами Євросоюзу, до європейців наразі не потрапляє й половини з тих обсягів продовольства, що були заявлені.

Про це, відповідаючи на запитання кореспондента «Слова і Діла», сказав міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка.

«На сьогоднішній день є більше половини позицій, де стоять нулі. Там або відпрацьовуються позиції, або технічні умови постачання. Якщо квота, використана на нуль, не буде використовуватись і далі, ми можемо її переглянути», - прокоментував поточну ситуацію міністр.

Він також додав, що основною причиною затримки є інертність самих товаровиробників. «Ми можемо впливати на законодавство і на наші служби - зокрема, ветеринарну, фітосанітарну, щоб вони узгоджували ті позиції, які існують між Україною та ЄС. Але без активної роботи самих виробників нічого не вийде», - підсумував Швайка.

Самі ж аграрії нарікають на складність процедури отримання ліцензій та дозволів і просять у МінАПК призначити аграрних аташе у ЄС для спрощення процедури просування українських товарів на ринку об'єднаної Європи.

Таким чином, обіцянка міністра аграрної політики про повне використання Україною квот на поставку сільгосппродукції на європейський ринок поки що далека від виконання.

Загалом, «Слово і Діло» зареєструвало 47 обіцянок міністра аграрної політики Ігоря Швайки. З них він виконав 6, ще 36 поки що перебувають у процесі виконання. Які саме - дивіться на нашому сайті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: