Зменшити вартість лікування хворих на СНІД заважає... лікарська таємниця

Читать на русском

Міністр охорони здоров'я Олег Мусій запевняє, що запланований відомством механізм реімбурсації ліків для хворих на СНІД і туберкульоз запрацює тільки тоді, коли буде узгоджений формат реєстру пацієнтів.

Про це міністр сказав, відповідаючи на запитання кореспондента «Слова і Діла».

Зазначимо, що механізм реімбурсації передбачає зниження ціни на ліки для споживачів шляхом компенсації ринкової вартості роздрібним аптечним мережам з державного бюджету. Відповідний проект уже працює для пацієнтів, хворих на гіпертонію. «140 мільйонів виділені державою, кошти пішли в місцеві бюджети на покриття», - запевнив міністр.

Крім того, в березні цього року Мусій пообіцяв, що до січня 2015 року держава запровадить цей же механізм і на інші категорії ліків, зокрема - на лікарські засоби для хворих на цукровий діабет, ВІЛ/СНІД та туберкульоз.

Однак для цього перш за все необхідно скласти реєстр хворих, а це, у випадку з окремими категоріями пацієнтів, напряму пов'язано з порушенням лікарської таємниці, каже очільник МОЗ. «Міністерство юстиції дає відповідні роз'яснення про те, що це неможливо через захист персональних даних, комп'ютерні бази і так далі. Якщо ми вирішимо формат реєстру пацієнтів і він буде відповідати закону «Про захист персональних даних» - тоді це реально», пояснив Мусій.

Крім того, в планах міністра - взагалі позбутися державних закупівель ліків, перевівши всі категорії препаратів, які наразі закупляються за державний кошт, на механізм реімбурсації.

«Слово і Діло» вже писало про те, що держава забезпечує ліками менше половини хворих на СНІД.

Системою «Слово і Діло» зареєстровано 23 обіцянки міністра охорони здоров'я Олега Мусія. З них лише 2 отримали статус «виконано», решта 21 перебувають у процесі виконання.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: