Яценюк відмовився від знижки на газ, угледівши в ній пастку

Читать на русском

Росія запропонувала Україні знижку на газ у розмірі $100, але українська сторона відмовилася від пропозиції «Газпрому», наполягаючи на зміні газового контракту і ринкової ціни на газ в $268 за тисячу куб. м.

«Росіяни зробили нам пропозицію щодо зниження ціни на газ на 100 доларів - так звану знижку. Я відразу хочу заявити, що ми ці російські пастки знаємо», - заявив на засіданні Кабінету міністрів прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, передає кореспондент «Слова і Діла».

Водночас прем'єр додав, що українська сторона не вимагає знижок від Росії на блакитне паливо, а наполягає на зміні газового контракту на принципах ринкової ціни. «Переписуємо контракт, приймаємо ринкову ціну. Ринкова ціна - це не базарна, а ринкова. Ми заплатили за тією ціною, яку ми вважаємо ринковою - 268 доларів за тисячу кубічних метрів газу - безперечний обсяг заборгованості», - сказав Яценюк.

При цьому він нагадав, що Україна перерахувала Росії 786 млн дол США боргу «і готова закрити всю заборгованість за відповідною ринковою ціною». «А всі ці пастки і гачки, які Росія хоче знову запропонувати Україні - неприйнятні. Ми двічі на ті ж граблі не наступаємо», - зазначив глава уряду.

Нагадаємо, 14 квітня глава НБУ Степан Кубів на зборах Міжнародного валютного фонду і Світового банку у Вашингтоні заявив, що Україна готова платити за російський газ 386 дол США за тисячу кубометрів. Пізніше голова української НАК «Нафтогаз» Андрій Коболєв повідомив, що українська компанія готова повністю розрахуватися з «Газпромом» за ціною 268,5 дол США за 1 тис. куб. м.

2 червня НАК «Нафтогаз України» направила ВАТ «Газпром» проект додаткової угоди, згідно з яким передбачається внесення змін в умови контракту купівлі-продажу природного газу.

Як повідомлялося раніше, 27 квітня Петро Порошенко заявив, що 2015 рік стане останнім, в якому Україна буде купувати газ у Росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: