Попри обіцянки Парубія та Авакова, вибори на сході під загрозою

Читать на русском

Проведення виборів у Донецькій та Луганській областях перебуває під загрозою через активність сепаратистів.

Попри обіцянки Парубія та Авакова, вибори у багатьох районах Донеччини та Луганщини 25 травня можуть не відбутися, про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на Комітет виборців України.

20 травня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що, незважаючи на усі спроби сепаратистів зірвати вибори, волевиявлення на сході України відбудеться. Кількома днями пізніше секретар Ради нацбезпеки і оборони Андрій Парубій підтвердив, що правоохоронці вживають усіх можливих заходів для гарантування безпеки голосування. За його словами, вибори відбудуться у більшості районів Донецької та Луганської областей.

Однак, за останніми даними, проведенню президентських виборів на Донбасі все-таки загрожує зрив. «Попри те, що парламентом було здійснено певні кроки у напрямі посилення безпеки під час підготовки та проведення президентських виборів, КВУ вимушений констатувати, що у багатьох територіальних виборчих округах (близько половини), утворених у межах Донецької та Луганської областей, проведення голосування, підрахунку голосів та встановлення підсумків голосування буде надзвичайно проблематичним, якщо взагалі можливим», – повідомляють у Комітеті виборців України.

Зокрема, високий ризик зриву виборчого процесу існує в 14 з 22 виборчих округів Донеччини. Не кращою є ситуація на Луганщині: роботу майже половини окружних виборчих комісій фактично заблоковано.

КВУ також повідомляє про численні факти нападу та погроз стосовно членів виборчих комісій в обох регіонах. Менше з тим, українське законодавство дозволяє визнати результати виборів легітимними навіть за умови, якщо частина виборців не зможе проголосувати.

«Слово і Діло» вже повідомляло про те, що громадський порядок під час виборів 25 травня охоронятимуть 60 тисяч міліціонерів, бійці внутрішніх військ, МНСники та прикордонники. Натомість активна фаза АТО в день голосування буде призупинена.

За виборами стежитимуть міжнародні спостерігачі, в тому числі 800 представників Росії. Президент РФ Володимир Путін учора заявив, що визнає нову українську владу після виборів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: