Пшонка заявив, що після 17 лютого поблажки для протестувальників скінчаться

Читать на русском

Генеральний прокурор Віктор Пшонка заявив, що в разі невиконання до 17 лютого протестувальниками умов закону «про амністію», а саме – звільнення адміністративних приміщень, правоохоронні органи та суди діятимуть в звичному режимі.  

Як передає прес-служба ГПУ, про це він сказав вчора під час спілкування з представниками центральних телеканалів.

 «Якщо до 17 лютого не будуть виконані умови, які виписані в Законі, то правоохоронні відомства, слідчі, прокурори, судді будуть діяти в рамках своїх повноважень так, як це передбачено Кримінальним кодексом України та Кримінальним процесуальним кодексом України. Тобто, будуть розслідуватися кримінальні провадження, з обвинувальним актом направлятися до суду, будуть судові розгляди із застосуванням принципу змагальності сторін та будуть рішення судів», - підкреслив він.

Генпрокурор додав, що відкриті кримінальні провадження, про які йде мова, стосуються тяжких злочинів, що передбачають значні терміни позбавлення волі.

З його слів, закон «про амністію» не передбачає часткового виконання умов протестувальниками, наприклад, звільнення адмінбудівель лише в окремих регіонах.

«Виконання умов Закону тільки у повному обсязі по всій Україні дозволить його подальшу реалізацію. На сьогодні, в 6 регіонах, в порушення Закону, залишаються заблоковані і зайняті адміністративні будівлі, і, ви знаєте, які будівлі зайняті в місті Києві. Тому кримінальні провадження закриватимуться лише тоді, коли всі без виключення виписані у Законі умови будуть виконані» - додав він.

За інформацією Пшонки, наразі у СІЗО залишається близько 70 арештованих осіб, а загалом запобіжні заходи застосовано до 150 протестувальників.

Нагадаємо, 28 січня 2014 року голова фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що в законі про амністію буде окремо прописано покарання для тих, хто займався побиттям журналістів, але цього не сталося.

29 січня лідер партії «Свобода» Олег Тягнибок заявив, що закон «про амністію» було ухвалено з грубим порушенням регламенту, і він не влаштовує ні опозицію, ні протестуючих.

31 січня Президент Віктор Янукович підписав закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування та покарання осіб з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», відомий у ЗМІ як закон «про амністію».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: