Генштаб порушує Конституцію України – експерт

Читать на русском

Юридично не має жодних підстав поки що вимагати будь-яку довідку у військовозобов'язаних. Для цього потрібно, щоб Президент вніс зміни до законодавства.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив юрист Віктор Колісник, коментуючи повідомлення Генштабу, що кожен військовозобов'язаний повинен мати довідку з військкомату і при тимчасовому переміщенні за межі адмінрайонів, а не лише при виїзді за кордон.

«Стаття 33 Конституції України, що дає «право на свободу пересування та вільний вибір місця проживання». Поки що таке рішення не є законним. Верховна Рада має внести зміни до закону про обмеження пересування, наприклад, під час мобілізації. 

Водночас, постає знову ж таки питання мобілізації, яке тягне за собою низку розмитих нечітких положень та визначень. Оскільки в Україні ж АТО, а не військовий стан. Тоді виходить, як трактувати мобілізацію взагалі, якщо по суті «мирний час». Тобто такі обмеження незаконні. Тим паче, що вищу юридичну силу має лише Закон, а не Указ Президента», – пояснює Колісник.

Водночас, керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко погоджується з думкою юриста та вважає, поки заява Генштабу залишається лише словами, не підкріпленими нічим більше й сенсу в ній не має.

«Дійсно, якщо є обов'язок проводити мобілізацію і якщо від неї ухиляються то це, гадаю, спроба боротися з тими, хто намагається «відкосити». Якщо Верховна Рада внесе закон і його приймуть, тоді дійсно можно вважати, що в такий спосіб Генштаб знайшов спосіб, як боротися з тими, хто не хоче йти на військову службу і намагається втекти за кордон. Вже інше питання, чи буде дійсно це дієво», – розповідає Коліушко.

Читайте також: Які області найбільше ухиляються від мобілізації (інфографіка)

Нагадаємо, раніше Президент України Петро Порошенко доручив розібратися з поїздками за кордон громадян, які підлягають мобілізації, в результаті чого поїздки за кордон деяким категоріям громадян можуть бути серйозно обмежені.

Сьогодні, у Генштабі заявили, що військовозобов'язані повинні мати довідку з військкомату не лише для виїзду за кордон, а й для виїзду за межі адміністративних районів.

Матеріали за темою:

Кого не торкнеться четверта хвиля мобілізації (інфографіка)

«Відкосити» від мобілізації: варіанти, схеми, ціни – огляд соціальних мереж

Для відкупу від мобілізації потрібен воєнний податок – експерт

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: