Для відкупу від мобілізації потрібен воєнний податок – експерт

Читать на русском

Не потрібно тягнути додатковий груз та насильно примушувати йти на службу, доцільніше ввести воєнний податок для тих, хто не хоче служити. Це має бути розрахунок з бюджетних асигнувань на одного військовослужбовця-професіонала.

Таку думку «Слову і Ділу» висловив полковник запасу, колишній голова Спілки офіцерів України В'ячеслав Білоус.

«Перш за все слід зазначити, що мобілізація проводиться без введення воєнного чи надзвичайного стану, тобто по факту - це не зовсім законно. По-друге, щодо відкупу від мобілізації та покарання: в законі України чітко сказано, що максимальний термін ув'язнення за відмову від мобілізації – 3 роки, і то за умови, якщо в країні оголошено воєнний або надзвичайний стан. В іншому випадку тюремне ув'язнення не передбачено. 

Висновок — воєнного стану в Україні не оголошено, покарання за відкуп від мобілізації — не має законних підстав», - розповідає Білоус.

За словами військового, якщо ж припустити можливість уникнення мобілізації, то для цього потрібно ввести воєнний податок, який вже давно є в інших країнах.

«Особа, яка не хоче служити, має сплачувати воєнний податок. Податок має бути відповідної суми, щоб забезпечувати людину на службі починаючи від його призиву й до закінчення служби. Але це має бути розрахунок з бюджетних асигнувань на одного військовослужбовця-професіонала. 

Немає сенсу брати, тих, хто не хоче, і тягти їх насильно на службу. Результатів від таких військових — немає. До того ж, навіщо стимулювати корупцію, адже хабарі в військоматах все одно присутні. Ефективніше зробити, наприклад, державний фонд, в який людина, яка не хоче служити, може заплатити, наприклад певну суму коштів і забезпечити тим самим іншого військовослужбовця», - підсумовує полковник запасу.

Зазначимо, що найдешевше відкупитися від армії можна в Киргизії. Закон Киргизії передбачає особливий вид служби – призовний мобілізаційний резерв. Молодий чоловік, який захоче скористатися нововведенням, повинен внести на спеціальний рахунок Міністерства оборони 12 000 сомів (приблизно $ 262).

Такою можливістю можуть скористатися і ті, хто зайнятий навчанням або роботою і тому не може пройти військову службу, а також ті, хто просто не хоче служити в армії.

Читайте також: Семенченко пропонує офіційно відкуплятися від служби за 2000 доларів

В Грузії, наприклад, відкупні для тих, хто не хоче служити в армії, були введені ще 10 років тому при Едуардові Шеварднадзе. Тоді це коштувало 200 ларі, або близько $ 100 доларів за відстрочку на рік.

В Росії ж офіційної можливості відкупитися від служби немає. Однак існує нелегальна такса. За оцінкою глави Національного антикорупційного комітету Кирила Кабанова, сума «відкупних» за визнання призовника непридатним до служби становить від € 4000 до € 4500.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: