«Відкосити» від мобілізації: варіанти, схеми, ціни — огляд соціальних мереж

Читать на русском

Завтра в Україні стартує перша із трьох раніше анонсованих хвиль мобілізації у 2015 році. За інформацією РНБО, її тривалість складе 90 днів. Наступна хвиля почнеться орієнтовно з квітня та буде тривати 60 днів. І нарешті третя хвиля мобілізації розпочнеться у червні 2015 і триватиме 60 днів.

Однак, на ряду із безмежною кількістю патріотично налаштованих призовників, котрі уже зараз боронять або ж лише приступають до оборони кордонів нашої держави, є й не мала частина тих, хто умисно намагається уникнути мобілізації. За нинішніх умов це питання особливо актуальне, адже як підмітив в одному із власних постів у Facebook журналіст Юрій Бутусов, саме серед «уклоністів», «гуляк» та «відмовників», що все ж потрапляють до лав мобілізованих, найбільша кількість випадків стрільби по своїм, бійок та інших видів правопорушень... 

Відтак, як легально і не зовсім окремі військовозобов'язані українці намагаються уникнути мобілізації, а також ціна питання в корупційних схемах військоматів, відповіді на все це пропонуємо вам у огляді соціальних мереж від «Слова і Діла».

Ціна питання у віськоматах

Найцікавішою, судячи з інформації в соціальних мережах, ситуація виглядає в одеських військоматах. По крайній мірі щодо них в мережі чітко наведені не лише орієнтовні цифри, які просять посадові особи за сприяння у вирішенні проблем мобілізованих, але й поодинокі наслідки. Допомогти у всьому цьому процесі можуть спеціальні юридичні фірми, які маючи потрібних людей у військоматах можуть буквально за тиждень позбавити щасливих володарів повістки головної болі.

Хоча, у випадку з тою ж таки Одесою, за інформацією користувачів, трапляються випадки, коли, навіть, вирішивши питання фінансово, призовники не лишають себе проблем з військоматом і повістки щодо мобілізації приходять знову.

Схеми, що побутують в самих військоматах

Хоча все ж, як можна прочитати в коментарях, взяти наразі довідку з лікарні про власну хворобу чи діагноз стало важче аніж це було раніше. По крайній мірі зі слів користувача з ніком Denis Kovalchuk, зробити «липову довідку» стало зараз набагато складніше. «Знайомий так намагався відкосити від повістки за допомогою знайомої лікарки. Але не по знайомству, не за солідну суму, ніяк довідку ліву не підписали. Контроль над цією справою дійсно підсилили дуже, але, як видно із статті не для всіх», - повідомив він. Подібні думки висловлюють й інші користувачі.

Хто знає, можливо саме через і з'являються прихильники ініціативи львівського журналіста Руслана Коцаби, який публічно звернувся до Президента України Петра Порошенка із заявою про те, що відмовляється від мобілізації.

Хоча, якщо порівняти ініціативу Коцаби з іншими пропозиціями, якими пересічні українці діляться в мережі обговорюючи можливі варіанти ухиляння від мобілізації, то відео за участю львівського журналіста - аматорський трюк.

Серед найцікавіших прикладів можна назвати пропозиції учасників окремих форумів розлучитись і стати «батьком-одиночкою», змінити стать, громадянство, потрапити до в'язниці, піти в монастир, стати активним учасником руху адвентистів 7 дня і, навіть, одружиться на дівчині, що займається списками у військоматі. Хоча є й такі, що йдуть далі і називають серед пропозицій «вступити до армії ДНР». 

Не відомо правда, хто швидше після таких пропозицій буде займатись подібними «уклоністами». Військомати? Чи може СБУ, прокуратура й суди? Деяких, до слова, як пишуть у тих же соціальних мережах, українські спецслужби вже успішно знаходять, а суди виносять по ним рішення.

Хоча й з перегибами час від часу.

Саме тому, щоб ні у кого не виникало ілюзій стосовно категорій громадян, які можуть законно звільнятись від мобілізації, пропонуємо вкотре ознайомитись з інфографікою від «Слова і Діла», що дає чітко відповідь на це запитання. Тим більше, що репліка стосовно «військового стану» останнім часом теж все менше звучить в якості аргумента проти мобілізації, оскільки як зазначають юристи, закон «Про оборону України» чітко розмежовує питання військового стану та мобілізації.

Хоча й не факт, що після 24 січня, коли буде відбуватись засідання комітету з питань національної безпеки і оборони і де буде обговорюватись питання легального «відкупу» від призиву, ситуація не зміниться. До речі, а ви розділяєте законодавче врегулювання можливості заплатити за те, щоб не служити в армії чи бути мобілізованим?

Читайте також: Для відкупу від мобілізації потрібен воєнний податок – екпсперт

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: