Ратифікація Угоди з ЄС щодо Гаазького суду відповідає інтересам України

Читать на русском

Міжнародний кримінальний суд (МКС) не слід плутати зМіжнародним судом ООН, який також засідає в Гаазі, але має іншу компетенцію. МКС хоча і не входить до офіційних структур ООН, але може порушувати справи за поданням Ради Безпеки ООН.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» після аналізу статуту ООН розповів український адвокат Олександр Готін, коментуючи новину, що Україна не повинна виконувати Угоду з ЄС щодо Гаазького суду.

«Частина перша статті 25 Римського статуту визначає: Суд має юрисдикцію виключно щодо фізичних осіб. Міжнародний кримінальний суд не здійснює провадження щодо порушників закону – держав за геноцид, воєнні злочини і злочини проти людяності. У випадку ратифікації Україною Римського статуту, Суд на підставі статті 11 Статуту зможе здійснювати свою юрисдикцію лише щодо тих злочинів, які будуть скоєні після здійснення такої ратифікації. Проте є виключення: частина третя статті 12 Статуту дозволяє Суду здійснювати провадження й щодо тих злочинів, які скоєні до моменту ратифікації країною цього Статуту, але якщо Україна подасть Секретарю Міжнародного кримінального суду окрему заяву про визнання юрисдикції Суду щодо конкретного злочину (злочинів)», – пояснює спеціаліст.

За його словами, Римським Статутом не передбачено винятку, що злочинець може бути звільнений від відповідальності у разі його приналежності до громадянства тієї держави, яка не ратифікувала цей статут. Для відкриття провадження Міжнародним кримінальним судом згідно статті 12 Статуту достатньо лише одного факту, щоб відповідний воєнний злочин, геноцид чи злочин проти людяності було вчинено на території саме тієї держави, яка підписала цей Римський статут та визнала компетенцію Суду.

«Іншими словами, для здійснення провадження Міжнародним кримінальним судом, не має значення громадянином якої країни є злочинець – чи тієї, що ратифікувала Римський статут, чи тієї, яка не визнала компетенцію розгляданого суду», – пояснює фахівець.

Підсумовуючи, Олександр Готін зауважив, що ратифікація Римського статуту надала б державі потужних міжнародно-правових важелів, зокрема відкрила б шлях до провідних міжнародних судових інституцій, для захисту законних прав та інтересів громадян України, для захисту інтересів самої держави від міжнародних злочинців й злочинів, що скоєні або можуть бути скоєні у майбутньому на території Української держави.

Читайте також: Через 11 місяців після втечі Януковича суд дозволив взяти його під варту

Нагадаємо, що 12 січня Міжнародна кримінальна поліція Інтерпол оголосила Януковича у розшук. Обіцянку розслідувати діяльність екс-президента та направити результати слідства до суду дав 24 грудня генпрокурор Віталій Ярема. Таким чином, очільник Генпрокуратури свого слова дотримав.

Матеріали за темою: 

Порошенко встановлює залежність суддів, як за режиму Януковича – експерт

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: