Порошенко встановлює залежність суддів, як за режиму Януковича – експерт

Читать на русском


Політичні органи не повинні впливати на правосуддя, а законопроект судової реформи, що запропонував Порошенко збільшує залежність судової влади від АП, на тому ж рівні, як за режима Януковича.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Реанімаційного пакету реформ Ігор Коліушко.

«Законопроект щодо судової реформи, який запропонований Порошенко становить певну загрозу та збільшує залежність судової влади від Президента. Зокрема, є положення, згідно яких Президент може переводити суддів із одного суду в інший, підписувати суддівські посвідчення, ліквідовувати суди. За Конституцією Президент та Верховна рада не мають таких повноважень, а питаннями переведення суддів мають займатись суддівські органи управління», – пояснює спеціаліст.

Крім того, в концепції судової реформи від Порошенко пропонується запровадити певну кваліфікаційну градацію.

«Впровадження кваліфікаційних класів – це прямий спосіб підвищити на посаду певного кандидата або звільнити з посади судді та поставити «свою» людину. Крім того, положення, ігнорують не лише Конституцію, але й суперечать коаліційній угоді, що передбачає усунення політичних органів від вирішення питань кар'єри судді», – розповідає він.

Читайте також: Експерт: закон Порошенко про судову реформу суперечить Конституції

Нагадаємо, що 13 січня 2015 року, Верховна Рада взяла за основу два законопроекти в рамках судової реформи – варіант Президента Петра Порошенко та проект депутатів, який презентувала віце-спікер Оксана Сироїд.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: