Газпром в Україні діє схемою: «Чим більша брехня, тим легше в неї повірять»

Читать на русском

У Міненерго пропонують країнам Європи перенести точки передачі природного газу із західних кордонів. Радянського Союзу вже немає 24 роки, а радянський газовий кордон залишився. Це неприпустимо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм центру «Номос» Михайло Гончар, пояснюючи, чи зможе Україна перенести кордон транзиту газу із західного кордону.

«Це рішення має бути прийняте в контексті Україна – ЄС, а не «Газпрому». Україна в принципі вже не має ніяк реагувати на РФ, тому що вона діє за принципом Геббельса: «Чим більша брехня, тим швидше в неї повірять». 

Головна проблема в тому, що Європейська комісія має знайти механізми, щоб стимулювати компанії з країн-членів ЄС зробити таке перенесення. Як вирішить ЄС, так і буде. 

Україна вже є певною мірою частиною енергетичного простору ЄС. 21 лютого вже 4 роки, як ми в енергетичному співтоваристві. Тому, в принципі, східний кордон європейського енергетичного простору має пролягати по східному кордону України. Тим більше, що ЄС зараз розглядає створення Енергетичного союзу», – розповідає Гончар.

За словами спеціаліста, Радянського Союзу вже немає 24 роки, а радянський газовий кордон залишився і пролягає по західному кордону України. Це – нонсенс.

«Проблемою буде переконати іноземні компанії, які звикли до тієї системи, що є. Але для цього є Європейська комісія, щоб роз'яснити, що 80-ті давно пройшли і Радянського Союзу вже немає. Що стосується технологічних питань, то те, що буде стояти газова вимірювальна станція на сході, гарантує більше збереження транзитного потоку. Тим паче, більше року в Україні «гарячий сценарій», але жодних перебоїв з транзитом газу в Європу не було. Від зміни кордону їх теж не буде. За винятком того сценарію, коли РФ сама припинить постачання транзиту газу до ЄС через Україну», – пояснює експерт.

Читайте також: Експерт: Щоб підвищити ціни на газ, потрібен перехідний період

Нагадаємо, що міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин пропонує країнам Європи перенести точки передачі природного газу із західних кордонів.

У Міненерго вважають, що такий крок допоможе уникнути маніпуляцій зі сторони РФ щодо транзиту газу.

Крім цього, зазначимо, що 14 січня 2015 року Володимир Демчишин пообіцяв добудувати нові енергоблоки на Хмельницькій АЕС. Така обіцянка зафіксована системою народного контролю «Слово і Діло».

Матеріали за темою:

Сланцевий газ та українська криза: чи існує зв'язок

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: