Експерт: Щоб підвищити ціни на газ, потрібен перехідний період

Читать на русском

Екс-член правління «Нафтогаз України» розповів, яка ситуація з видобутком українського газу і її собівартістю. Головним аспектом тут є те, що сам видобуток газу датується вже з інших джерел.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член ради директорів компанії «XXI Століття», екс-член правління «Нафтогаз України» Олег Салмін.

«Власного видобутку газу не вистачить для населення. Складність в тому, що сьогодні собівартість видобутку газу зростає, а деякі підприємства дають її за заниженими цінами віддають для населення, більше того є неплатежі»

«Виходить, що сам видобуток газу датується вже з інших джерел. Таким чином, виходить перекіс. Щоб уникнути цього перекосу, необхідно продавати населенню газ за тією собівартістю, але з невеликим прибутком, який є обґрунтованим», – розповідає Салмін.

За його словами, імпортний газ йде в основному на промисловість й тільки частково береться для населення.

«Є вимоги МВФ привести вартість для населення до рівня вартості видобутку газу. Цього різко робити не можна, оскільки буде соціальне навантаження на населення. Потрібен перехідний етап. Саме тому МВФ передбачив, щоб це було поетапно, і в зв'язку з цим і йдуть торги. Ті розрахунки, які зробив «Нафтогаз», пред'явивши суму в 5 тисяч 430 грн повязані швидше за все з імпортною ціною. Якщо цю ціну вводити в довгостроковій перспективі, тоді це можливо», – вважає він.

Крім того, експерт з питань енергетики Костянтин Бородін вважає, що найкращий варіант – це коли вартість реалізації відповідає рівню цін, від НКРЕ.

«Вважаю, що різко підвищувати ціни однозначно не можна. Але й на колишньому рівні залишити теж. Приблизно 3 мільярди гривень в рік потрібно для того, щоб підвищити ресурси Укргазвидобування. Тому потрібно піднімати ціни на газ. Навіть, якщо ціна на газ 1000 гривень і цю суму збільшити в два рази, все одно ціна на газ українського видобутку залишиться низькою – трохи більше 70 доларів за тисячу кубометрів», – пояснює Бородін.

Читайте також: Уряд буде продовжувати підвищувати тарифи, на черзі – газ

Нагадаємо, що нова економічно обґрунтована вартість видобутку газу в Україні, представлена компанією «Нафтогаз» склала 5430 грн за тисячу кубометрів, замість $100-120, як вважалося раніше.

Це означає, що видобувати газ в Україні дуже невигідно, а ще гірше – змушувати населення купувати за «економічно обґрунтованою ціною».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: