Експерт: «Укрдержреєстр» – це державний рекет

Читать на русском

Сам факт того, що такий державний орган, як «Держреєстр», має можливість приховати інформацію – уже погано.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак, пояснюючи, чому потрібна ліквідація державної реєстраційної служби.

«Щодо реєстраційної служби є деякі питання, тому що саме собою ведення реєстру – це державна служба. А от заповнення реєстру може даватися на місцеве самоврядування. Тобто така схема, коли депозитарій, тобто остаточна перевірка – за державним органом – це антикорупційна схема. 

Сам собою орган, який і веде, і тримає єдину інформацію – це дуже погано. А система децентралізації – це перехід до прозорості. Тобто, один веде інформацію, а інший тримає її депозитарій», – пояснює Ганущак.

За його словами, один з цих двох органів має бути державним, інший – місцевим.

«Для прикладу, зараз є податок на нерухомість. Вся інформація міститься у Мін’юсті. Кому вона потрібна – органам місцевого самоврядування. Причому, інформація має бути комплексною, тому що інакше хтось може запротестувати, чому комусь надійшло повідомлення податкове, а комусь – ні. У цьому зацікавлене місто», – вважає він.

Щодо виконавчої служби, то вважаю, що це позитивний момент. На заході виконавчі служби – це приватні агенції, тому такі речі, як «домовився-не домовився» у державних службах сприймаються як корупція.

«Якщо ж це приватна служба, то вони мають певні зобов'язання щодо виконання рішення суду й очевидно, що вони є посередниками. Наприклад, може бути призначена певна сума, а організація – банкрут. В такому разі постає питання про певні домовленості. Якщо це приватники – це нормальний досвід . Те, що зараз у нас відбувається – це державний рекет», – підсумував спеціаліст.

Читайте також: У Петренка вже готові люструвати владу

Глава Міністерства юстиції Павло Петренко 21 січня підписав наказ про ліквідацію Державної виконавчої служби та Державної реєстраційної служби. На базі служби планують створити іншу структуру, а співробітників обиратимуть на конкурсі.

Над реформуванням Реєстраційної служби працюватимуть грузини Джамбул Ебаноїдзе та Георгій Циклаурі.

Окрім того, раніше Петренко пообіцяв, що в Мін'юсті буде створено спецпідрозділ, який займатиметься поверненням незаконно виведених активів та відшкодуванням збитків, спричинених незаконною анексією Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: