ЄС повинен дати сигнал Путіну, що послаблення санкцій не буде – експерт

Читать на русском

В ЄС переважає думка, яку можна умовно назвати «середньоарифметичною зваженою позицією», суть якої полягає в тому, що санкцій та обмежень для РФ уже достатньо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Олександр Сушко.

«Питання санкцій на цих переговорах будуть стосуватися тієї частини санкцій, які відносяться до кредитування російських банків у Європі. Зараз це найбільш відчутно для економіки РФ, і питання стоятиме про їх скасування. ЄС дає РФ сигнал, що ця частина санкцій може бути знята. При цьому необхідно, щоб політика Кремля змінилася. У той же час, ті санкції, які введені у відповідь на анексію Криму, їх це не стосується і вони будуть скасовані тільки коли буде вирішено питання з Кримом», – розповідає Сушко.

Зі слів експерта, зараз в ЄС переважає думка, яку можна умовно назвати «середньоарифметичною зваженою позицією країн ЄС», сенс якої в тому, що Євросоюз вважає за потрібне зберегти той рівень тиску на РФ, який уже існує, а не вводити нові санкції.

«Більшість країн ЄС, дотримуються тієї думки, що нинішніх санкцій достатньо. Найбільш важливим фактором сьогодні є безперервність санкцій і неможливість їх скасування без серйозних змін політики Россії. 

«Гадаю, що в даному випадку важливо не стільки впровадження нових санкцій, скільки, показати що послаблення не буде», – вважає експерт.

Читайте також: ЄС не буде знімати санкції та змінювати політику по відношенню до РФ

Відзначимо, що напередодні засідання глав МЗС ЄС верховний представник дипломатії Євросоюзу Федеріка Могеріні підкреслила, що будуть розглянуті інші шляхи впливу на Росію, тоді як жорсткість діючих санкцій поки не обговорюється.

Українська сторона стурбована пошуками ЄС шляхів скасування санкцій проти Росії і наполягає на тому, що Євросоюз може почати перегляд санкцій тільки у випадку деокупації Криму і Донбасу, а також компенсації збитків.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: