Реформа міліції: чи буде децентралізація? – експерт

Читать на русском

Як в моделі МВС, так само і в проекті Луценка Міністерство внутрішніх справ – це міністерство міліції, в якому управління проходить вертикально й по факту начальник будь-якого дільничного потенційно знаходиться в Києві.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт групи з реформи органів правопорядку Реанімаційного пакету реформ (РПР) Марина Цапок.

«Зараз, в обох моделях реформ залишається централізована структура, де Міністерство повністю контролює призначення і діяльність представників на місцях».

«В контексті децентралізації, реформа, що пропонується МВС та проект Луценка–фіктивна децентралізація. Децентралізація – це створення муніципальної поліції, яка була б повністю підконтрольна місцевим громадам, а не Міністерству. Зараз, в обох моделях реформ залишається централізована структура, де Міністерство повністю контролює призначення і діяльність представників на місцях, а міліціонера обирають в Верховній Раді», – розповідає експерт.

За її словами, РПР пропонує, щоб у кожному регіоні і на центральному рівні були створені спеціальні поліцейські комісії, до яких входили б як поліцейські, так і представники громадськості, які б займалися як набором поліцейських на роботу, так і розглядом дисциплінарних справ щодо міліції.

«...начальник будь-якого дільничного потенційно знаходиться в Києві. І що відбувається в іншій області міністр не знає, але команди дає».

«Зараз Міністерство внутрішніх справ – це міністерство міліції. Потрібно, щоб міністр залишався політичною фігурою, але поліцію очолював начальник поліції, який може цим відомством керуватиме. Зараз управління проходить вертикально. Тобто начальник будь-якого дільничного потенційно знаходиться в Києві. І що відбувається в іншій області міністр не знає, але команди дає», – підсумовує Марина Цапок

Читайте також: Реформа МВС з грузинським темпераментом: Згуладзе обіцяє реальні зміни

Зазначимо, що сьогодні в Україні працює 32 прокурори на 100 тисяч населення. Мінфін пропонує скоротити їхню кількість на 5,5 тисяч – це зможе привести до економії 340 мільйонів гривень. У такому разі цей показник знизиться до 20 працівників на 100 тисяч населення.

У країнах Європи аналогічний показник складає від 6 до 13. Наприклад, у Німеччині він дорівнює 10. У Молдові на 100 тисяч мешканців працює 20 прокурорів, у Латвії – 17, у Росії – 22.

Нагадаємо, раніше глава МВС Арсен Аваков оприлюднив попередній концепт реформи і пообіцяв створення національної поліції.

Водночас, раніше він уже пообіцяв надати до 15 вересня проект реформування МВС і не дотримав свого слова.

Матеріали за темою:

Бюджет-2015: децентралізація чи ліквідація місцевого самоврядування. Погляд

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: