Реформа МВС з грузинським темпераментом: Згуладзе обіцяє реальні зміни

Читать на русском

Новопризначений перший заступник міністра внутрішніх справ України Катерина Згуладзе має намір не на словах, а на ділі кардинально змінити міліцію в Україні.

Про своє бачення реформування системи органів внутрішніх справ в Україні Згуладзе розповіла сьогодні на прес-конференції в Києві, пише «Слово і Діло» з посиланням на Forbes.

«Вийде, але не відразу і не все...», - говорить перший заступник міністра внутрішніх справ, і тут же обіцяє, що заплановані реформи обов'язково дадуть позитивний результат.

За словами Згуладзе, реформувати МВС вона почне з великих міст, в першу чергу, з Києва. «У середині січня заплановано реформування Державтоінспекції. Буде створена нова нормативна база, функціональний розподіл, підбір кадрів, і зокрема, людей, які будуть їх навчати. Адже ті, хто буде вчити поліцейських, повинні самі вірити в те, чого навчають », - зазначила вона.

Читайте також: Реформувати своє відомство Аваков почне з ДАІ

Крім того, Згуладзе пообіцяла значне підвищення заробітної плати працівникам правоохоронних органів. «Заробітні плати ми будемо підвищувати, і значно підвищувати. Ми вже можемо гарантувати підвищення заробітної плати», - підкреслила вона, зазначивши, що в першу чергу це стосуватиметься співробітників тих підрозділів, які будуть реформовані.

Щодо боротьби з корупцією, то, за її словами, необхідно рухатися у двох напрямках – каральні заходи, а також мінімізація позовів, тобто побудувати систему так, щоб вона була захищена.

Разом з тим Згуладзе сподівається, що в українській поліції буде працювати більше жінок. За її словами, у багатьох країнах жінки-поліцейські «показали себе дуже добре». «І я думаю, що Україна не буде винятком. Якщо я можу закликати, щоб жінки більш активно брали участь у конкурсах, то я скористаюся цією нагодою», - сказала перший заступник Авакова.

Згуладзе також обіцяє, що поліцейським в Україні зможе стати кожен, а кандидати будуть відбиратися на відкритих конкурсах. «Критерії - вік 18-35. Відібрані претенденти будуть направлятися до училищ. Впевнена, що не всі закінчать ці навчальні заклади, але той, хто їх закінчить - буде справжнім новим поліцейським», - підкреслила Згуладзе.

Як Згуладзе реформувала МВС в Грузії:

  1. Оптимізація структури правоохоронних органів, скасування відділів, які дублювали один одного.
  2. Скорочення штату МВС з 90 тисяч до 30 тисяч осіб.
  3. Створення патрульних служб замість ДАІ - за одну ніч було звільнено 16 тисяч даішників.
  4. Жорсткий відбір кадрів для патрульної поліції з істотним підвищенням зарплати патрульним (понад 1000$).
  5. Програмісти «з вулиці». «Ми взяли двох хакерів по 16 років, дали їм матеріально-технічну базу, час і мандат «Роби, що хочеш». І потім вони самі скомплектували департамент. І потім через кілька років ми отримали кілька нагород як прогресивне міністерство Європи», - говорить Згуладзе.
  6. Співпраця міліції та прокуратури.
  7. Реформа поліцейської академії.
  8. Жорстка боротьба з корупцією. «Ми працювали у двох напрямках: 1) репресії: виявляти і заарештовувати; 2) базова комунікація: «Корупція - це погано». Поступово ми стали реально безпечною країною в плані криміналу», - констатує Згуладзе.

Нагадаємо, раніше глава МВС Арсен Аваков оприлюднив попередній концепт реформи підлеглого йому міністерства, яка передбачає створення національної поліції.

Створення національної поліції супроводжуватиметься скороченням, реорганізацією та поєднанням функцій окремих служб. Реалізація зазначених змін, на думку авторів концепту реформи, позбавить поліцію невластивих ій функцій, зменшить кількісний і поліпшить якісний склад поліції з урахуванням міжнародних стандартів, оптимізує грошові витрати на їх утримання та підвищить заробітну плату поліцейських.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: