Бюджет-2015: децентралізація чи ліквідація місцевого самоврядування. Погляд

Читать на русском

Замість децентралізації повноважень та фінансових ресурсів уряд ще більше натягує «фінансову ковдру» на себе.

Про це пише політичний експерт Олександр Солонтай на сторінці в Facebook,передає «Слово і Діло».

«Зараз міста отримують 75% податків з доходів фізичних осіб, а решту 25% отримує область. Села та райони отримують 75% разом. Тільки Київ отримує найменше - 50%.
Уряд Яценюка пропонує зменшити відрахування в громади до 60%, областям до - 15%, Києву - до 40%, а все інше хоче забрати в Державний бюджет. Тобто замість децентралізації пропонується фінансова ліквідація місцевого самоврядування», - пише Олександр Солонтай.

Крім того, член центрального проводу Народного Руху України Борис Кушнірук вважає, що замість децентралізації відбувається перетягування фінансової ковдри, пише «Слово і Діло», посилаючись на Facebook.

«Замість децентралізації повноважень та фінансових ресурсів уряд ще більше натягує фінансову ковдру на себе. Планується, що 42,3 млрд грн надійде до Держбюджету від оподаткування фізичних осіб. Раніше цей головний бюджетоутворюючий податок для місцевих бюджетів повністю залишався на місцях. Лише Київ потерпав від того, що половину надходжень від податку з доходів фізичних осіб забиралось до Держбюджету. Але зараз, відчувши смак від подібного відбирання коштів у місцевих громад, уряд хоче подібну практику поширити на всю країну. У Києва, щоправда, взагалі хочуть забирати 75% надходжень від цього податку», - пояснює Кушнірук.

Підсумовуючи, він зазначає, що потім ці кошти з Держбюджету по складній методиці мають бути повернені місцевим бюджетам у вигляді медичної субвенції з державного бюджету. На це заплановано 45,7 млрд грн.

Читайте також: За інфляції у 21% прожитковий мінімум наступного року зросте лише на 13%

Нагадаємо, що 2 грудня голова Верховної Ради України Володимир Гройсман повідомив про те, що Бюджет України на 2015 рік Верховна Рада повинна прийняти з урахуванням децентралізації.

Напередодні, Гройсман запевнив, що децентралізація влади в Україні почнеться не пізніше 1 січня 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: