Замість «карати й кришувати» МВС обіцяє «служити і захищати»

Читать на русском

Глава МВС Арсен Аваков оприлюднив попередній концепт реформи підлеглого йому міністерства, яка передбачає створення національної поліції.

«Сьогодні прийняв рішення оприлюднити коротку відео презентацію концепту реформи. Повна версія... в найближчі дні буде представлена в Кабінеті міністрів. І так - у складі МВС буде поліція», - написав Аваков у себе на сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

Згідно концепту, така реформа перетворить місію МВС з «карати й кришувати» на «служити і захищати» український народ.

У нову структуру МВС увійдуть: Національна поліція, Національна гвардія, Державна міграційна служба, ГСЧС і Державна прикордонна служба.

«Міліція є рудиментом радянської епохи і означає збройне народне ополчення. У свою чергу поліція - це професійний державний орган, покликаний забезпечувати правопорядок, уникаючи каральних функцій», - зазначають у МВС.

Створення національної поліції супроводжуватиметься скороченням, реорганізацією та поєднанням функцій окремих служб. Реалізація зазначених змін, на думку авторів концепту реформи, позбавить поліцію невластивих функцій, зменшить кількісний і поліпшить якісний склад поліції з урахуванням міжнародних стандартів, оптимізує грошові витрати на їх утримання та підвищить заробітну плату поліцейських.

На місцевому рівні буде створена муніципальна поліція, яке матиме подвійне підпорядкування - органам місцевого самоврядування та МВС. Муніципальна поліція буде виконувати функції виключно охорони порядку на вулицях міст і контролю за благоустроєм.

Будуть ліквідовані всі спецпідрозділи. Замість цього з'явиться один універсальний спецпідрозділ швидкого реагування на кшталт американського S.W.A.T.

Крім того, всі діючі працівники органів внутрішніх справ будуть підлягати тотальній переатестації, обіцяють в МВС.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: