Україна має припинити утримувати окуповані території – експерт

Читать на русском

Україна продовжує безоплатно постачати газ та електроенергію в Крим та на окуповані території Донбасу і при цьому купувати вугілля в ДНР.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів замдиректора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев.

«Закон про заборону торгівлі з ДНР взагалі нікому, окрім самої влади, не потрібен. Керівництво в черговий раз вирішило продемонструвати свою боротьбу за національні інтереси та нерозуміння, яким чином регулювати дану сферу. Україні не вистачає енергоносіїв, тому не доводиться обирати чи запроваджувати якісь заборони. Доцільніше було б шукати альтернативу, наприклад, обмін електроенергією в Криму», - розповідає Рябцев.

Водночас, у коментарі «Слову і Ділу» експерт з енергетичних питань Володимир Омельченко наголосив, що Україна має припинити утримувати окуповані території на безоплатних умовах та встановити певну бартерну систему: електроенергія для Криму – вугілля для Росії.

«У Женевській конвенції 1949 року, де розділ присвячений окупованим територіям країн, чітко зазначено, що за життєдіяльнясть окупованих територій повністю несе відповідальність країна-окупант. Так, в нашому випадку, необхідно, аби влада визнала територію окупованою. Проте слід розуміти, що події розгортаються не на користь України. Наразі Україна продовжує безоплатно постачати газ та електроенергію до Криму та в окуповані частини Донбасу. Влада може припинити поставки, доки за них не почнуть сплачувати за ринковою ціною або доки не отримуватиме за це вугілля. За вугілля на суму мільйон доларів – надавати електроенергію на цю ж суму», - пояснює експерт.

Терористи не приховують, що хотіли б продавати донецьке вугілля України. І навіть виступили з відкритим зверненням до уряду Росії, в якому попросили заблокувати поставки в Україну тих марок, які видобуваються на Донбасі. Підписали його «голови народних зборів» «ДНР» Андрій Пургін та «ЛНР» Олексій Карякін.

«Необхідно змусити Київ зняти економічну блокаду. Змусити купувати вугілля у наших шахт. Платити за нашу працю. Інакше сотні підприємств і мільйони людей будуть приречені на розорення і голод. Росіяни, ми знаємо, ви підтримуєте нас. Ви наші брати. Не дайте київській олігархічній кліці знищити нас і нашу промисловість. Не продавайте їм вугілля. Примусьте Київ взаємодіяти з Донбасом і відмовитися від політики геноциду», - було зазначено в тексті.

Читайте також: Терористи щомісяця «грабують» бюджет України на сотні мільйонів доларів

Нагадаємо, раніше заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрій Зюков заявив, що уряд готовий купувати вугілля в районах Донбасу, що знаходяться під контролем ополченців. 

Зазначимо, що міністр фінансів України Наталія Яресько заявила, що безкоштовні поставки енергоносіїв на підконтрольні бойовикам території Донбасу варті Україні в $200 млн кожен місяць.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: