Україні варто встановити бартер з РФ за окуповані території – експерт

Читать на русском

Україна не має продовжувати безоплатно постачати газ та електроенергію до Криму та в окуповані частини Донбасу й одночасно сплачувати за російське вугілля.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

«Згідно Женевської конвенції 1949 року, де розділ присвячений окупованим територіям країн чітко зазнечено, що за життєдіяльнясть окупованих територій повністю несе відповідальність країна-окупант. Так, в нашому випадку, необхідно, щоб влада визнала територію окупованою. Проте, слід розуміти, що події розгортаються не на користь України. Виходить так, що нині ж Україна продовжує безоплатно постачати газ та електроенергію до Криму та в окуповані частини Донбасу. Влада може припинити постачання, доки за них не почнуть сплачувати за ринковою ціною, або доки не отримуватиме за це вугілля. За вугілля на суму мільйон доларів – надавати електроенергію на цю ж суму», - вважає експерт.

За його словами, Україна має припинити утримувати окуповані території на безоплатних умовах та встановити певну бартерну систему: електроенергія Криму – вугілля Росії, й таким чином зменшити ризики та залежність від Російської Федерації.

Читайте також: У Наливайченко піймали «міністра юстиції» ДНР

Нагадаємо, що глава Міненерго заявив, що у України є два варіанти на осінньо-зимовий період: або купувати вугілля в Росії, або купувати його з територій, які контролюються проросійськими терористичними угрупованнями.

В результаті, 26 листопада Міністерство енергетики та вугільної промисловості дозволило імпорт електроенергії з Росії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: