РФ втратить європейські ринки, якщо зменшить видобуток нафти - експерт

Читать на русском

Росія не буде зменшувати видобуток нафти, оскільки вона втратить контроль та свої позиції на європейських ринках збуту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін.

«На нараді 27 листопада, країни-члени ОПЕК обговорювали таку можливість та піднімали питання зниження видобутку нафти, щоб зупинити падіння цін. Теоретично Росія може зменшити видобуток нафти, проте, слід зважати, що Росія перебуває в іншій ситуації, ніж країни ОПЕК, – її нішу як постачальника нафти в європейські держави займуть інші виробники. Не думаю, що Росія реально має намір знижувати видобуток нафти. Якщо вона раптом піде на такий крок, що вкрай малоймовірно, то це принесе країні тільки шкоду», - вважає експерт.

З його слів, можливо, таким чином Росія просто прагне створити певну панічну обстановку та викликати деякі побоювання та хвилювання. Якщо ж говорити, про реальність, то Росія ні за яких умов, тим паче в кризу, не допустить, щоб на європейські ринки прийшли інші країни-постачальники нафти.

Читайте також: Замість власних трамваїв Київ буде «штампувати» польські

Нагадаємо, що з липня ціни на нафту впали на третину, і сьогодні барель Brent коштує $79,6. За прогнозами, ціни можуть впасти ще на третину. Враховуючи, що уряд РФ заклав у бюджет на найближчі три роки ціну на рівні $100 за барель, ситуація на нафтовому ринку може обрушити економіку країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: