Україні слід очікувати четвертої хвилі мобілізації - військовий

Читать на русском

Українська армія може знову опинитися в ситуації, що була літом, коли російська артилерія стріляла з-за кордону, але відповідати їй було не можна.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів військовий експерт Дмитро Уманець та експерт з програм міжнародної безпеки Олексій Мельник.

«Через те, що російська сторона перекидає велику кількість бойової техніки, лише з 15 листопада близько 100 одиниць військової техніки перекинуті через кордон, також на кордон з Україною було перекинуто радіолокаційні станції та винищувачі МіГ-31, які можуть контролювати повітряний простір над усією Луганською областю і з кожним днем бойові дії на сході активізуються, слід очікувати четвертої мобілізації, можливо з кінця зими. Поки, що спрогнозувати важко, кого саме будуть мобілізувати й все буде залежати від розвитку та загострення ситуації», - каже Дмитро Уманець.

Водночас, зі слів Олексія Мельника важко порахувати війська, зосереджені на кордонах та на підконтрольній сепаратистам частині Донбасу.

«Не виключаю четвертої (хвилі- ред.) мобілізації, хоча й листопад - не найбільш вдалий час для наступу. Зокрема, тому що в Росії саме час демобілізації, проте чисельна перевага все одно залишається на боці Росії. Ракетні комплекси «Іскандери», які Росія розташувала біля українського кордону, здатні вражати цілі на відстані до 500 кілометрів і українська армія може опинитися в такій же самій ситуації, яка була влітку, коли російська артилерія стріляла з-за кордону, але відповідати їй було ніяк не можна», - розповідає Мельник.

Читайте також: Путін – в одному ряду з лідерами терористичних організацій світу

Нагадаємо, що під час брифінгу речник МЗС України Євген Перебийніс повідомив, що 15-17 листопада зафіксовано вторгнення декількох колон військової техніки, в т.ч танків, РЗСО і гармат. Російська Федерація разом із бойовиками формує ударні угруповання і накопичує військову техніку та особовий склад на Донецькому, Дебальцевському та Луганському напрямках.

Слід відзначити також, що результати опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» свідчать про те, що 36% українців вважають, що необхідно скасувати перемир'я і завершити АТО до повного відновлення української влади на всьому Донбасі.

Суттєва більшість українців – 71% – виступають проти відокремлення від України територій так званих ДНР та ЛНР.


ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: