Дайджест урядових обіцянок від «Слова і Діла» за 22-28 серпня

Читать на русском

«Слово і Діло» представляє свій черговий щотижневий дайджест обіцянок членів Кабінету міністрів. Тиждень, що минув, складався усього з 4 робочих днів, однак це не завадило українським урядовцям дати ряд нових обіцянок, 2 з них - виконати і вдвічі більше - провалити.

Що обіцяли і що виконали?

Лік нових обіцянок Кабміну від «Слова і Діла» минулого тижня поповнився 7 зобов'язаннями міністрів. По дві нових обіцянки додали до свого рейтингу одразу 3 міністри.

Так, прем'єр Арсеній ЯЦЕНЮК 22 серпня пообіцяв забезпечити мінімальні потреби України в енергоносіях цієї зими. Для цього, за словами очільника уряду, на рахунках Нацбанку зарезервовано 3,1 млрд дол США. Пізніше він також пообіцяв до кінця року надати військовим у зоні АТО 600 броньованих КрАЗів. Що ж до російських вантажівок у зоні проведення антитерористичної операції, міністр оборони Валерій ГЕЛЕТЕЙпообіцяв відреагувати на факт незаконного проникнення на територію України так званого «гуманітарного вантажу».

Адекватну реакцію на дії росіян в Україні пообіцяв і міністр юстиції Павло ПЕТРЕНКО, заявивши, що Київ застосує фінансові санкції проти 65 юридичних та 176 фізичних осіб з Російської Федерації. Крім того, Петренко продовжує розпочате реформування державних органів. Цього разу він пообіцяв скоротити їх кількість із 75 до 60.

Вже традиційно стосуються східного сусіда заяви очільника зовнішньополітичного відомства Павла КЛІМКІНА. 25 серпня він запевнив, що поверне на батьківщину режисера Олега Сенцова, який нині перебуває в російському полоні. Кількома днями пізніше, за результатами зустрічі в Мінську, Клімкін пообіцяв українцям та європейцям, що текст Угоди про асоціацію України з ЄС змінюватися не буде - попри вимоги Росії.

Разом з тим, експерти «Слова і Діла» надали статусу «виконано» двом зафіксованим раніше обіцянкам урядовців. Міністр екології та природних ресурсів Андрій МОХНИК дотримав свого слова щодо презентації Національної стратегії наближення природоохоронного законодавства України до норм Європейського Союзу. Відповідні заходи також здійснюються в рамках імплементації Угоди про асоціацію з ЄС.

Виконав свою обіцянку про військовий захист української території за умови перетину кордону російськими військами і прем'єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК. Відбивати напади окупантів у разі відкритої агресії він пообіцяв ще наприкінці березня. Доказом того, що сили АТО на сході воюють не лише з «ополченцями» і терористами, а з професійними іноземними військовими, став відеозапис допиту російських десантників, затриманих на території України. Таким чином, обіцянку прем'єра вже можна вважати виконаною як де-факто, так і де-юре.

Втім, невиконаних обіцянок цього тижня виявилося більше, ніж виконаних. І «лідерство» у цьому показнику знову ж таки тримає голова Кабінету міністрів. Так, експерти «Слова і Діла» відзначили, що термін виконання обіцянок Арсенія ЯЦЕНЮКА про створення муніципальної міліції та інституту незалежного омбудсмена для бізнесу збіг, а конкретних результатів уряд поки так і не надав.

Не спромігся виконати свою обіцянку про кадрову чистку правоохоронців у східних регіонах і міністр внутрішніх справ Арсен АВАКОВ. За фактом, у Луганській та Донецькій областях було змінено лише 8% особового складу міліції замість обіцяної більшості.

Стрибок курсу долара перекреслив обіцянку міністра фінансів України Олександра ШЛАПАКА про утримання національної валюти на рівні 10-10,1 грн за 1 американський долар. Попри сподівання чиновника, курс гривні наприкінці серпня сягнув чергового історичного мінімуму, знизившись майже до 14 гривень за долар.

Що відповідають міністри?

Як і раніше, кореспонденти «Слова і Діла» не лише аналізували наявну інформацію, але й особисто цікавилися в міністрів станом виконання їхніх обіцянок.

Міністр соціальної політики Людмила ДЕНІСОВА у вівторок, 16 серпня, розповіла, що переселенці з Криму та Донбасу не поспішають шукати роботу. Так, до Державної служби зайнятості звернулося лише трохи більше, ніж 7,5 тисяч осіб, з них роботу отримали тільки близько 2 тисяч. Щоправда, варто зазначити, що з понад 107 тисяч біженців 44 тисячі - діти. Нагадаємо, раніше Денісова обіцяла всім евакуйованим з Криму житло і роботу.

Втім, і житло для переселенців може невдовзі закінчитися. Враховуючи динаміку переселення людей із зони АТО, 25 тисяч додаткових місць по різних регіонах України, які уряд наразі спроможна надати, може виявитися недостатньо.

Пізніше перший заступник міністра економіки Анатолій МАКСЮТА розповів журналістам, що темпи падіння ВВП цього року, за офіційними прогнозами, сягнуть 3%, а наступного — становитимуть уже 6%. Зменшення цього показника прогнозував місяць тому міністр фінансів Олексадр ШЛАПАК.

Замміністра економіки також розповів, що в проект Державного бюджету на 2015 рік, швидше за все, буде закладений показник ціни на газ менше, ніж 400 доларів за тисячу кубів. Нагадаємо, Арсеній ЯЦЕНЮК неодноразово наголошував, що запропонована росіянами ціна на природний газ є для України неприйнятною.

Коментуючи журналісту «Слова і Діла» заяву міністра економіки Павла ШЕРЕМЕТИ про потрапляння України в десятку країн за легкістю ведення бізнесу до 2016 року, Анатолій МАКСЮТА пояснив, що ситуація на сході країни не сприяє таким оптимістичним прогнозам.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: