Благодійні пенсії для українців: стало відомо, скільки грошей надійшло до ПФУ у вигляді донатів

На рахунок Пенсійного фонду України за неповний рік надійшло 166 тисяч 734,26 гривні благодійних пожертв для оплати пенсій.

Про це йдеться у відповіді ПФУ на запит «Слово і діло».

«За період з 01.03.2023 по 17.01.2024 на рахунок Пенсійного фонду України, відкритого для сплати благодійних пожертв в АТ «Ощадбанк», надійшло 54 платежі на суму 166 734,26 гривень», – повідомили у ПФУ.

Можливість зробити пожертву на виплату пенсій українським пенсіонерам ПФУ запровадив у березні минулого року (закон, який дозволяє здійснювати благодійні внески на пенсії, було ухвалено парламентом у 2022 році).

Донати можуть бути двох типів: загальні (знеособлені), спрямовані на користь ПФУ в цілому, або призначені конкретному одержувачу. У другому випадку 70% пожертвуваної суми йде адресату, а 30% – на користь ПФУ на виплати пенсій в цілому.

Нагадаємо, в Україні з 1 березня буде проведено індексацію пенсій на 8%. Виплати будуть підвищені понад 10 млн громадян.

Також буде здійснено перерахунок виплат з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня.

З інфографіки можна дізнатися, як посилюватимуться вимоги до страхового стажу для виходу на пенсію.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО