У ПФУ анонсували перерахунок пенсій через зростання прожиткового мінімуму

Читать на русском
Разом із індексацією пенсій із 1 березня буде проведено перерахунок виплат через зростання прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.
gre4ka.info

В Україні з 1 березня разом із щорічною індексацією пенсій буде проведено перерахунок виплат з урахуванням розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, встановленого на 1 січня.

Про це повідомили у Пенсійному фонді.

Виплати ВПО: як зміняться правила нарахування допомоги з 1 березняНові правила призначення виплат внутрішньо переміщеним особам із 1 березня 2024 року – на інфографіці.

«У зв’язку зі зростанням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб з 2093 грн до 2361 грн збільшуються розміри мінімальної пенсії за віком та доплати за понаднормовий стаж (непрацюючим пенсіонерам), надбавок та підвищень, мінімальних пенсійних виплат, максимальної пенсії, які залежать від прожиткового мінімуму», – повідомили у ПФУ.

Перерахунок виплат буде здійснено без додаткових звернень пенсіонерів.

Крім того, нагадаємо, з 1 березня буде проведено індексацію пенсій на 8%. Виплати будуть підвищені понад 10 млн громадян:

  • 9,5 млн «цивільниз» пенсіонерів, яким пенсія призначена на загальних підставах – 596 тис. пенсіонерів силових відомств
  • 97,8 тис. осіб, які отримують пенсію по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Середній прогнозний рівень зростання пенсій після індексації – 322 грн, розмір середньої пенсії в Україні зросте з 5 395 грн до 5 717 грн.

А з 1 квітня відбудеться автоматичний перерахунок пенсій для 654 тис. працюючих пенсіонерів (з урахуванням їхнього оновленого страхового стажу).

При цьому Кабмін запровадив тимчасові обмеження на максимальний розмір індексації пенсій – він обмежений 1,5 тис. грн.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, як із січня змінилися соціальні виплати для українців.

З інфографіки можна дізнатися, як посилюватимуться вимоги до страхового стажу для виходу на пенсію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: