Як зміняться пенсії українців у 2024 році

Читать на русском

В Україні наступного року, незважаючи на повномасштабну війну, буде запущено пенсійну реформу. Її мета, як розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль, – довести рівень виплат до 30-50% середньої зарплати, а також зрівняти старі та нові пенсії. Підвищення пенсій також закладено у проєкт державного бюджету на 2024 рік. Докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

В Україні з січня планують збільшити прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність – з 2 093 грн до 2 361 грн. Мінімальна пенсія за віком таким чином також зросте до 2 361 грн – тобто на 12,8%.

Максимальна пенсія за віком становитиме 23 тис. 610 грн проти 20 тис. 930 грн у поточному році.

Двічі наступного року планують підняти мінімальну пенсію за віком за наявності у чоловіків 35 років, а у жінок 30 років страхового стажу: з 1 січня – до 2 840 грн (+6%), з 1 квітня – до 3 200 грн (+19,4%).

У березні буде проведено індексацію пенсій – другу за час повномасштабної війни. Як саме індексуватимуть виплати поки невідомо, але прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що розмір середньої пенсії становитиме близько 6 тис. грн – це на 13% більше, ніж цього року (5311 грн).

Більше про заплановані у держбюджеті-2024 витрати – на інфографіці «Слово і діло».

Нагадаємо, докладніше про заплановану пенсійну реформу можна дізнатися тут.

Раніше у Верховній раді було зареєстровано черговий законопроєкт щодо запровадження накопичувального пенсійного забезпечення. «Слово і діло» розбиралося, що запропонували депутати.

На інфографіці – який сьогодні пенсійний вік у країнах світу та де його підвищили за останні два роки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: