США вперше офіційно звинуватили представників армії рф у воєнних злочинах

Міністерство юстиції США висунула офіційні звинувачення чотирьом військовослужбовцям російської армії у скоєнні воєнних злочинів на території України.

Про це йдеться у повідомленні, опублікованому на офіційному сайті відомства.

Звинувачення включають тортури, нелюдське поводження та незаконне утримання під вартою громадянина США, який перебував на території України після початку повномасштабного вторгнення росії.

За даними прокурорів, у квітні 2022 року представники армії викрали американця з будинку у селі Мілове Херсонської області на півдні України та незаконно утримували його протягом 10 днів. Вони, серед іншого, роздягли ув'язненого догола, жорстоко побили, а потім сфотографували його.

Американські правоохоронці підозрюють у скоєнні цих злочинів чотирьох російських військовослужбовців: офіцерів Сурена Мкртчана та Дмитра Будника, а також двох солдатів, які фігурують у документах Мін'юсту як «Валерій» та «Назар».

«Міністерство юстиції висунуло перші в історії звинувачення за Статутом США про воєнні злочини чотирьом пов'язаним з росією військовослужбовцям за тяжкі злочини проти американського громадянина. Міністерство юстиції займатиметься цією справою стільки, скільки потрібно, щоб досягти відповідальності та справедливості за агресивну війну росії», – заявив генеральний прокурор Меррік Б. Гарланд.

Нагадаємо, глава українського МВС назвав кількість воєнних злочинів росіян за 600 днів вторгнення.

Також повідомлялося, що США нададуть допомогу Україні у розслідуванні воєнних злочинів росії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО