Закупівлі продуктів для армії на 2024 рік намагалися зірвати – Міноборони

Міністерство оборони України заявило, що закупівлю продуктів для ЗСУ намагаються зірвати. Відомство вже звернулося до правоохоронних органів із заявою про кримінальне правопорушення.

Як повідомляє пресслужба Міноборони, 1 та 2 листопада на платформі електронних закупівель Prozorro міністерство оголосило про проведення спрощеної закупівлі продуктів харчування для української армії. В одній із областей було виставлено лот на закупівлю їжі.

При цьому одна компанія-учасник, яка змагалася за цей лот, з 2016 року взагалі не здійснювала жодної фінансово-господарської діяльності, її банківські рахунки були закриті, а документів на підтвердження кваліфікаційних критеріїв немає.

«Крім цього, серед учасників лотів, в компанії були найвищі ціннові пропозиції. Тому міністерство відхилило цінову пропозицію компанії на участі в торгах. У відповідь компанія подала до суду та заблокувала процес визначення переможців», - йдеться у повідомленні у Telegram.

На думку відомства, така діяльність свідчить про те, що компанія взяла участь у торгах з ціллю зірвати процес своєчасного постачання на перший квартал 2024 року.

Міноборони вже звернулося до правоохоронців із заявою про скоєне кримінальне правопорушення, передбачену ч.1 ст. 114-1 КК України (перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань).

Також Міністерство оборони виявило ознаки використання подібної «схеми» й за іншими лотами. Наразі Міноборони готує заяви до правоохоронних органів щодо усіх випадків.

Нагадаємо, з червня у Міноборони почали укладати договори на закупівлю продуктів для ЗСУ по новій процедурі. Президент Володимир Зеленський доручив досягти максимальної цифровізації постачання для армії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО