Через скандал із закупівлею курток для ЗСУ Резніков пропонує парі нардепу та журналісту

Читать на русском
Міністр оборони України Олексій Резніков подасть у відставку через скандал із закупівлею курток для військових Міністерством оборони, якщо програє парі.
Фото: Boris Roessler / dpa / Global Look Press

Міністерство оборони та його очільника Олексія Резнікова звинуватили у закупівлі літніх курток замість зимових за втричі завищеною ціною. Після цього глава відомства запропонував парі.

Про це повідомило видання «Бабель».

На початку серпня у ЗМІ опублікували документи, які свідчать про можливі порушення у закупівлях форми для ЗСУ. Зокрема, у 2022 році Міноборони закупило зимовий одяг для бійців.

Однак, як повідомляло видання «Дзеркало тижня», в дорозі речі подорожчали у три рази. Контракт був укладений з турецькою компанією Vector avia hava araçlari.

Як змінювалися видатки на оборону за роки незалежності УкраїниОборонна стаття видатків залишається у пріоритеті вже другий рік поспіль. З початку 2023-го витрати перевищили трильйон. Але такі суми виділяли не завжди. Деталі – на інфографіці.

Журналісти також з'ясували, що зимові куртки важили удвічі менше за аналоги з Китаю, і припустили, що військові зустріли зиму у літніх куртках.

11 серпня на звинувачення відреагували у Міністерстві оборони. Виявилося, що форма призначалася для бійців підрозділу ТрО, і розпочалося розслідування.

23 серпня нардеп Ярослав Железняк опублікував порівняльну таблицю з цінами на закуплені для ЗСУ куртки і зазначив, що в дорозі до України їх вартість майже втричі зросла.

25 серпня журналіст видання «Українська правда» Михайло Ткач опублікував розслідування щодо турецької фірми, яка виконувала замовлення. За його інформацією, на момент закупівель її співвласниками були Роман Плетньов та Олександр Касай, родич нардепа від «Слуги народу» Геннадія Касая.

Того ж дня, 25 серпня, очільниця Комітету ВР з питань антикорупційної політики та депутатка Анастасія Радіна заявила про підготовку звернення до НАБУ, назвавши міністра оборони Олексія Резнікова особисто відповідальним за закупівлі.

На це відреагували у Міноборони, заявивши, що логісти зСУ прийняли поставлені куртки без зауважень. Також у міністерстві заявили, що відкриті до перевірок, але водночас повідомили про підготовку судових позовів до ЗМІ та неназваних осіб.

На тлі звинувачень у закупівлі та постачанні літніх курток замість зимових міністр оборони Олексій Резніков запропонував парі депутатці та журналісту. Як зазначає «Бабель», якщо виявиться, що були поставлені 180 тисяч зимових курток, а не літніх, то народна депутатка Анастасія Радіна має скласти мандат, а журналіст Михайло Ткач - піти з видання і на 3 роки припинити займатися журналістикою.

Однак, якщо буде навпаки, то Резніков подає у відставку.

Резніков зазначив, що під час розбору ситуації Міноборони надасть всі документи, докази, факти й матеріали, які стосуються справи, «щоб переможець був очевидний для всього українського суспільства».

Розсудити парі міністр запрошує Комітет з депутатської етики Верховної Ради та Комісію журналістської етики, а спостерігачами — редакції провідних ЗМІ.

Нагадаємо, на початку серпня ЗМІ повідомили про те, що Володимир Зеленський розглядає варіант відставки Резнікова.

Однак пізніше президент відреагував на чутки про можливу відставку міністра оборони і дав зрозуміти, що наразі не має наміру коментувати ситуацію навколо Резнікова.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: