Скандал із закупівлею курток для ЗСУ: журналіст УП відповів на парі Резнікова

Читать на русском
Журналіст УП Михайло Ткач та голова антикорупційного комітету Ради Анастасія Радіна, яким міністр запропонував парі, висунули зустрічну пропозицію.
Фото: Postfactum.info

Журналіст Михайло Ткач та народна депутатка Анастасія Радіна відповіли міністру оборони України Олексію Резнікову на його парі на тлі скандалу із закупівлею курток для військових ЗСУ.

Про це йдеться у повідомленнях Ткача та Радіної на сторінках у Фейсбуці.

Як змінювалися видатки на оборону за роки незалежності УкраїниОборонна стаття видатків залишається у пріоритеті вже другий рік поспіль. З початку 2023-го витрати перевищили трильйон. Але такі суми виділяли не завжди. Деталі – на інфографіці.

Журналіст «Української правди» висунув зустрічну пропозицію, заявивши що потрібно «укладати не парі, а договори за ринковими цінами».

«Якщо ви готові спростувати цей факт, я, як і українське суспільство, вас уважно слухаю. Але протягом дня з моменту виходу розслідування ми так і не побачили будь-яких пояснень з цього приводу. Мені невідомо, чому замість пояснень щодо участі племінника депутата оборонного комітету у закупівлях міністерства оборони, ви були змушені опускатися до неміністерського рівня тиску на ЗМІ. Я піду лише тоді, коли останній внутрішній кат українського суспільства, який думає, що може безкарно використовувати владу суспільства у своїх приватних інтересах, заб’ється в кут. А наразі ідеї тих, хто перебуває на шляху до цього кута, мене не турбують. Бо це моя робота», - заявив він.

За його словами, робота керівника Міноборони полягає у тому, щоб:

  • забезпечувати прозорі закупівлі тих речей, які не становлять державної таємниці, унеможливлюючи корупційний заробіток на війні;
  • співпрацювати з правоохоронними органами у розслідуваннях стосовно розкрадань у вашому міністерстві;
  • повністю сприяти всім, хто працює над першим або другим пунктами.

«Укладайте не парі, пане міністре. Укладайте договори про закупівлі за ринковими цінами і не з родичами «слуг народу», - додав він.

При цьому, нардепка Радіна також відповіла на пропозицію від міністра, підтримавши парі.

Вона запропонувала міністру оборони до 9 ранку понеділка, 28 серпня, спростувати те, що:

  • Міноборони без тендеру купило куртки у «турецької» фірми-посередника, одним із власників якої на момент договору з Міноборони був цілком український племінник народного депутата з оборонного комітету Касая. Причетність племінника до компанії не спростовував навіть сам пан Касай;
  • Міноборони сплатило за куртки утричі дорожче, ніж це вказано в документі з турецької сторони, з яким вантаж виїхав із Туреччини і проїхав інші митниці аж до кордону України. - Достовірність документа підтвердив голова ТСК з розслідування економічних злочинів Ярослав Железняк.
  • Або Резніков йдет у відставку.

«Спростуєте — я складу мандат одразу після ухвалення закону про відновлення публічного декларування статків чиновників, у тому числі воєнкомів та горе-закупівельників для армії (проти останнього виступаєте Ви особисто)», - написала Радіна.

Нагадаємо, що Міністерство оборони та його очільника Олексія Резнікова звинуватили у закупівлі літніх курток замість зимових за втричі завищеною ціною. Після цього глава відомства запропонував парі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: