У Польщі опозиційні партії створили коаліцію та висунули Туска на посаду прем'єра

Лідери чотирьох опозиційних партій Польщі підписали коаліційну угоду. До документа, серед іншого, увійшли вказівки для дій майбутнього уряду.

Про це повідомляє Polskie Radio.

Угоду підписали партії «Громадянська платформа», «Нові ліві», Польська селянська партія та «Польща 2050». Дві останні висувалися на вибори одним спільним блоком.

Зазначається, що опозиція матиме у Сеймі більшість – 248 із 460 місць. Їхнім кандидатом на пост прем'єр-міністра став лідер «Громадянської платформи» Дональд Туск.

Оскільки президент Польщі Анджей Дуда доручив сформувати новий уряд країни чинному прем'єр-міністру Матеушу Моравецкому, правляча партія «Право і справедливість» матиме на це одну спробу.

«Для цього новий уряд прем'єр-міністра Моравецького має отримати вотум довіри, тобто його має підтримати 231 депутат. Наразі у них є голоси 194 депутатів», – йдеться у публікації.

У разі провалу голосування коаліція «Громадянської платформи», «Третього шляху» та «Нових лівих» зможе сформувати свій уряд на чолі з Туском.

Нагадаємо, що за підсумками виборів, що пройшли в Польщі 15 жовтня, найбільшу кількість голосів набрала правляча партія «Право і справедливість» – 35,38%. При цьому опозиція набрала понад 50% голосів.

Раніше ЗМІ повідомляли, що правлячу партію Польщі під час виборів консультували радники прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО