Росія і Китай наклали вето на резолюцію США щодо війни на Близькому Сході

Росія та Китай наклали вето на резолюцію США у Раді Безпеки ООН щодо ситуації навколо Ізраїлю та Сектору Гази.

Про це пише Reuters.

Зазначається, що проєкт резолюції був спрямований на вирішення гуманітарної кризи в Газі. Також він закликав до зупинення насильствя, щоб забезпечити доступ до гуманітарної допомоги.

У документі наголошується, що сторони конфлікту повинні дотримуватися міжнародного права під час реагування на «терористичні атаки».

Під час голосування за цю пропозицію 10 з 15 країн-членів проголосували за, три – росія, Китай та ОАЕ – проти і дві країни – Мозамбік та Бразилія – утрималися. Резолюція не була прийнята через те, що і росія, і Китай наклали вето.

Відзначимо, Радбез ООН налічує 15 країн-членів, п'ять з яких є постійними членами з правом вето – серед них США і рф. Щоб резолюція отримала підтримку потрібно голоси принаймні дев'яти держав-членів. Крім того, потрібно щоб жодна з постійних держав-членів не скористалася правом вето.

Нагадаємо, Рада Безпеки ООН відхилила російську резолюцію, яка закликала до гуманітарного припинення вогню у війні між Ізраїлем та ХАМАС, але не засудила ХАМАС за його напад на Ізраїль.

Також постійний представник Ізраїлю в ООН Гілад Ердан обурився через заяву генерального секретаря організації Антоніу Гутерріша, що напад ХАМАС «не виник на порожньому місці», та зажадав відставки генсека. У відповідь Гутерріш заявив, що не намагався виправдати вторгнення угруповання ХАМАС до Ізраїлю, але засуджує удари по Сектору Гази.

Раніше лідер республіканської меншості в Сенаті США назвав Китай, росію та Іран новою «віссю зла» на тлі воєн в Україні та Ізраїлі.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО