Спроба узаконити військовий контроль та анексію: у ЄС засудили «вибори» на окупованих територіях

Європейський союз засуджує проведення росією «виборів» в окупованих Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях, а також у Криму.

Про це йдеться у заяві верховного представника ЄС із питань зовнішньої політики Жозепа Борреля.

У Євросоюзі «вибори» назвали марною спробою росії узаконити чи нормалізувати свій військовий контроль та анексію частини українських територій.

«Це є ще одним явним порушенням міжнародного права, включаючи Статут ООН, незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Європейський Союз не визнає і не визнаватиме ні проведення цих так званих виборів, ні їхні результати. Політичне керівництво росії та ті, хто причетний до їх організації, зіштовхнуться з наслідками цих незаконних дій», – йдеться у заяві.

Окремо в ЄС наголосили, що псевдовибори пройшли на тлі примусової та незаконної видачі російських паспортів, примусового переміщення населення, систематичних порушень прав людини, а також залякування та посилення репресій щодо громадян України.

Нагадаємо, Україна також не визнає російських «виборів» на окупованих територіях. Їхньою головною метою, як сказав секретар РНБО Олексій Данілов, є налагодження насильницької мобілізації.

У розвідці заявили, що проводять на тимчасово захоплених територіях підривну діяльність щодо незаконних «виборів».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО