П'ять українських фільмів обрали для нацвідбору на премію «Оскар»

Український оскарівський комітет оголосив учасників нацвідбору на висування на 96 премію «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм» від України.

Про це повідомила пресслужба Української кіноакадемії.

«Завершено приймання заявок для участі фільмів у відборі на премію «Оскар» Американської академії кінематографічних мистецтв та наук у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм» від України», – йдеться у повідомленні.

До нацвідбору увійшли фільми: «20 днів у Маріуполі» (режисер Мстислав Чернов), «Залізні метелики» (Роман Будь-який), «Памфір» (Дмитро Сухолиткий-Собчук), «Терикони» (Тарас Томенко) та «ШТТЛ» (Адрієн Уолтер)).

Комітет розгляне всі заявки та обере один фільм, який і буде поданий на 96-у премію «Оскар».

Як відомо, у 2019 році від України на премію «Оскар» було висунуто фільм Нарімана Алієва «Додому» («Evge»), у 2020-му – «Атлантида» Валентина Васяновича (Atlantis), у 2021-му – «Погані дороги» Наталії Ворожбит, у 2022 році – «Клондайк» Марини Ер Горбач. За часи незалежності Україна у різні роки понад 10 разів висувала фільми на премію «Оскар», проте жоден із них не потрапив до списку номінантів.

Нагадаємо, у березні цього року радник голови ОПУ Михайло Подоляк прокоментував вручення «Оскара» фільму «Навальний». А глава МЗС Дмитро Кулеба розкритикував «Оскар» за відмову надати слово Володимиру Зеленському.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО