Виявлено корупційні схеми на трьох обласних митницях – СБУ

Співробітники СБУ викрили корупційні схеми на Одеській, Львівській та Житомирській митницях. Також на корупції спіймали працівницю податкової на Одещині.

Про це повідомила пресслужба СБУ 6 вересня.

«Служба безпеки викрила на корупції чиновницю Державної податкової служби в Одеській області, а також ліквідувала нові корупційні схеми на Одеській, Львівській та Житомирській митницях. За результатами оперативних заходів затримано 4-х посадовців митних органів, а чиновниці з податкової вже повідомлено про підозру», – йдеться у повідомленні.

За даними СБУ, керівник одного із підрозділів Південного управління Державної податкової служби вимагала хабар у 5 тис. доларів у місцевого підприємця. Натомість обіцяла відновити його господарську діяльність, навіть незважаючи на ризики у звітній документації.

Їй уже повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 369-2 ККУ (зловживання впливом).

«Також СБУ затримала митників, які за хабарі «допомагали» бізнесменам ввозити свої товари «за прискореною процедурою», а також «обходити» обов’язкові імпортні платежі», – зазначається у повідомленні.

Зокрема, в Одесі:

  • затримано заступника начальника управління місцевого підрозділу Держмитслужби, який «занижував» для імпортерів митну вартість зарубіжної продукції широкого вжитку.

  • Щомісяця посадовець проводив через схему майже 100 товарних контейнерів, кожен з яких «оцінював» у 500 доларів.

У Львові:

  • затримано головного державного інспектора митного поста «Краківець», який вимагав гроші за нестворення бюрократичних перешкод під час митного оформлення міжнародних відправлень.

  • У разі відмови – погрожував додатковими перевірками та затягуванням термінів проходження митного контролю.

У Житомирі:

  • за матеріалами СБУ перед судом постануть очільниця місцевої митниці та її підлеглий – начальник відділу контролю митної вартості. Посадовці створили власне організоване злочинне угруповання і регулярно одержували хабарі від підприємців за «безперешкодне» ввезення іноземних товарів в Україну.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський запропонував Раді прирівняти корупцію під час війни до державної зради. ЗМІ дізналися деталі нового законопроекту.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО