Укренерго могло закупити бронежилети за завищеною вартістю – НАБУ

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура розслідують імовірний факт закупівлі за завищеною вартістю Укренерго бронежилетів 4-го класу у приватної компанії.

Про це йдеться в ухвалах Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 9 серпня, повідомляє «Слово і діло».

За версією слідства, службовці «Укренерго» у період з березня 2022 року по травень 2022 року придбали у ТОВ «ТОП Трейдінг Лайн» «бронежилети модульні тактичні В2 4-го класу» на загальну суму 20 212 500 грн. При цьому, ціна одного бронежилету склала 16 500 грн з ПДВ. Водночас, як встановили детективи, вказана компанія у цей же період продавала ці ж бронежилети іншим компаніям, у тому числі неплатникам ПДВ, за ціною від 8 530 грн до 11 750 грн за одиницю.

Тому, на думку детективів, вказана закупівля могла бути проведена з метою заволодіння державними коштами та завдання збитків державі. Як встановила судово-товарознавча експертиза, вартість вказаних бронежителів у квітні 2022 року становила 8 166,67 грн з ПДВ. За результатами комплексної судової товарознавчої експертизи встановлено вартість цих бронежителів – 8 193 грн з ПДВ за одиницю. Ймовірні збитки могли встановити 10,26 млн грн.

Детективи НАБУ провели обшук у начальника управління ланцюгами поставок ПрАТ «НЕК «Укренерго» Олега Пояна. У нього вилучили телефон, на якому знайшли листування щодо цієї закупівлі. Телефон визнали речовим доказом і на нього наклали арешт. Адвокат Пояна намагався зняти арешт з телефона, але суд йому відмовив.

Також детективи обшукали колишнього економіста відділу маркетингового дослідження та економічної безпеки Укренерго Сергія Шеремету. У нього теж знайшли мобільний телефон, на якому були листування про вказану закупівлю. Арешт телефону залишили в силі.

Крім службовців Укренерго НАБУ прийшло з обшуками до Марини Безрукової, в якої також вилучили мобільний телефон і ноутбук. На техніці знайшли листування щодо цих бронежилетів. Техніка теж залишилася заарештованою.

Нагадаємо, НАБУ розслідує закупівлю акумуляторів філією «Укрзалізниці». Також детективи ведуть слідство за фактом розкрадання на недобудованій школі під Івано-Франківськом.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО