Деякі країни НАТО можуть ввести війська в Україну – ексгенсек Альянсу

Деякі країни НАТО можуть ухвалити рішення ввести війська в Україну, якщо на літньому саміті Альянсу в Вільнюсі Києву не нададуть реальних гарантій безпеки.

Про це заявив колишній голова НАТО Андерс Расмуссен, повідомляє The Guardian.

Він підкреслює, що «є чітка можливість того, що деякі країни можуть вжити заходів індивідуально».

«Польща дуже залучена до надання конкретної допомоги Україні. Не виключено, що вона діятиме ще сильніше в цьому контексті на національній основі, а за нею підуть країни Балтії, можливо, включаючи можливість розміщення військ на землі», – зазначив Расмуссен.

За словами колишнього генсека НАТО, Варшава «серйозно розгляне можливість створення коаліції охочих, якщо Україна нічого не отримає у Вільнюсі», а для України було б цілком законно звернутися по таку військову допомогу.

Також він наголосив, що гарантії безпеки мають бути надані в письмовому вигляді і бажано до саміту.

«Гарантії безпеки повинні охоплювати обмін розвідувальними даними, спільні тренування з Україною, розширення виробництва боєприпасів, сумісність із НАТО та постачання озброєнь, достатніх для стримування Росії від подальшого нападу», – сказав Расмуссен.

Зауважимо, Андерс Расмуссен є одним із розробників проєкту гарантій безпеки для України, відомого як «Київський безпековий компакт».

Нагадаємо, офіційні представники Альянсу і західних держав неодноразово відкидали можливість введення власних військ в Україну, аргументуючи це початком прямого протистояння НАТО й росії.

Раніше країни «Бухарестської дев'ятки» підтримали вступ України до НАТО.

Також Володимир Зеленський озвучив умову своєї участі у липневому саміті НАТО.

Крім того, міністр оборони Великобританії Бен Воллес, який нещодавно висловив бажання обійняти посаду генерального секретаря НАТО, вважає, що Україна найближчим часом не стане членом Альянсу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО