Претендент на пост глави НАТО вважає, що Україна не стане членом Альянсу найближчим часом

Читать на русском
Україна не зможе стати членом НАТО найближчим часом, Альянсу та ЄС краще не давати надмірних обіцянок, заявив глава Міноборони Британії Бен Воллес.
The Times

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес, який нещодавно висловив бажання обійняти посаду генерального секретаря НАТО, вважає, що Україна найближчим часом не стане членом Альянсу.

Таку думку Воллес висловив в інтерв'ю The Washington Post.

Він послався на розбіжності щодо вступу України до організації. За словами Воллеса, НАТО, як і Євросоюз, не повинні повторювати помилок минулого, «даючи надмірні обіцянки таким кандидатам, як Україна».

Членство України в НАТО: як до цього ставляться союзникиЯк союзники ставляться до членства України у НАТО. На інфографіці – останні заяви партнерів.

«Ми маємо бути реалістами і говорити: «У Вільнюсі цього не станеться, цього не станеться найближчим часом». Але що можуть зробити ті країни, які хочуть бути більш орієнтованими на майбутнє, щоб допомогти Україні та дати їй не 100% захист, але аналогічний тому, що дає НАТО», – сказав він.

За словами британського міністра, низка країн готова укласти двосторонні або багатосторонні «пакти про взаємну оборону» з Україною та взяти довгострокові зобов'язання щодо нарощування військового потенціалу країни, щоб переконатися, «що вторгнення в Україну коштуватиме дорого росії чи будь-кому».

Це може стримати росію, додав він, оскільки її сухопутні війська будуть значно виснажені протягом наступних 10 років.

В інтерв'ю Воллес також оптимістично висловився щодо нинішніх бойових дій в Україні. На його думку, існує реальна можливість того, що Україна може успішно повернути Крим цього року, коли російські сили виснажаться.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц також вважає, що Україна не зможе стати членом НАТО в «оглядному майбутньому».

Україна ж на саміті НАТО у липні розраховує отримати офіційне запрошення до Альянсу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: