Китай запропонував віддати росії окуповані території України для завершення війни – WSJ

Лі Хуей, спецпредставник Китаю щодо «врегулювання» війни в Україні, під час турне Європою закликав західних політиків віддати росії окуповані українські території.

Про це повідомляє портал The Wall Street Journal із посиланням на європейських чиновників.

За даними журналістів, представник КНР висловив думку, що це призвело б до неминучого припинення бойових дій між Україною та росією.

«Китайський посланник ніс чіткий сигнал: союзники США в Європі мають заявити про свою автономію та закликати до негайного припинення вогню. Росія при цьому отримає частину свого молодшого сусіда – території, які вона зараз займає», – йдеться у публікації.

Крім того, Лі Хуей намагався вбити клин між європейськими лідерами та США, пропонуючи «розглянути Китай як економічну альтернативу Вашингтону».

Європейські чиновники, у свою чергу, сказали, що «Європу неможливо відокремити від Америки», а заморожування війни не відповідає інтересам міжнародного співтовариства, якщо не буде виведення російських військ.

Нагадаємо, 26 квітня президент України Володимир Зеленський та лідер Китаю Сі Цзіньпін поспілкувалися вперше з початку повномасштабної війни.

Під час розмови Сі пообіцяв, що Китай направить в Україну та інші країни спеціального представника «для поглибленого спілкування щодо політичного врегулювання української кризи». Представником виявився дипломат Лі Хуей, який раніше був послом у росії.

Спецпредставник КНР приїжджав до Києва у середині травня. У ході візиту він провів переговори із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО