«Треба ще трохи попрацювати»: Зеленський та Сунак обговорили «коаліцію літаків»

Президент України Володимир Зеленський заявив, що обговорював із британським прем'єром Ріші Сунаком перспективу надання Києву західних винищувачів.

Зеленський сказав про це після переговорів у резиденції Чекерс, повідомляє The Guardian.

Президент знову заявив, що Україна хоче створити «реактивну коаліцію»: «Я думаю, що найближчим часом ви почуєте якісь, я думаю, дуже важливі рішення, але над цим треба ще трохи попрацювати».

Сунак, у свою чергу, заявив, що Велика Британія готова допомагати з навчанням українських пілотів, але постачання літаків – «непросте завдання».

«Ми будемо ключовою частиною коаліції країн, яка надає цю підтримку Володимиру та Україні. Як ми з Володимиром обговорювали, нарощування потенціалу винищувальної авіації – це не проста річ. Це стосується не лише надання літаків, а й навчання пілотів і всієї логістики, і Велика Британія може відіграти велику роль», – сказав прем'єр Британії.

Пізніше представник прем'єра сказав Reuters, що Британія поки що не планує відправляти винищувачі в Україну: «Немає жодних планів зробити це. Українці вирішили тренувати своїх пілотів на F-16, і ви знаєте, що Королівські ВПС їх не використовують».

Нагадаємо, Велика Британія цього літа розпочне початкову фазу навчання українських пілотів.

На озброєнні Британії перебувають винищувачі Eurofighter Typhoon. Їхні основні характеристики – на інфографіці «Слово і діло».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО