П'ять країн Європи виступили зі спільною заявою про підтримку вступу України до ЄС та НАТО

Лідери північних країн-членів НАТО виступили зі спільною заявою про підтримку вступу України до ЄС та НАТО за підсумками саміту в Гельсінках, який проходив сьогодні, 3 травня.

Про це повідомляє сайт Офісу президента України.

Під час офіційного візиту до Фінляндії президент Володимир Зеленський узяв участь у саміті Україна – Північна Європа, який відбувся в Гельсінкі.

У зустрічі також взяли участь: Президент Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо, Прем’єр-міністр Ісландії Катрін Якобсдоттір, Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен, Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере та Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон.

Глава держави привітав народ Фінляндії зі вступом до НАТО й побажав Швеції якнайшвидше завершити приєднання до Альянсу.

«Прибрати невизначеність щодо безпеки – це історичне досягнення. Разом із вами НАТО складатиметься з 32 учасників. Україна може й має стати 33-ю учасницею НАТО! Я щиро цього бажаю своїй країні», – заявив Зеленський.

Зазначається, що за результатами саміту лідери країн Північної Європи та України погодили Спільну заяву.

«У Спільній заяві саміту багато пунктів, щодо яких маємо згоду. І це не просто щось політичне. Це згода, яка базується на спільності наших цінностей. Ми у Європі – від Києва до Рейкʼявіка, від Гельсінкі до Лісабона – однаково цінуємо людське життя та свободу. Кожен фланг нашого простору життя, нашого простору свободи – нашої Європи – має бути захищений. І буде! Спільно всіма нами – 33 країнами», – наголосив український лідер.

Нагадаємо, що Зеленський назвав причину свого візиту до Фінляндії та розповів перші подробиці.

Також сьогодні Зеленський заявив, що Україна непричетна до атаки на Кремль.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО