Кремль більше не зможе посварити Польщу та Україну: головне з виступу Зеленського та Дуди

Президент Володимир Зеленський та польський лідер Анджей Дуда виступили з промовою у Королівському замку у Варшаві.

У ході спільного виступу президенти торкнулися широкого спектру двосторонніх відносин, агресії росії проти України та військової підтримки для ЗСУ.

Дуда згадав про свій візит до Києва за день до війни – 23 лютого 2022 року.

«Я тоді довго розмовляв із президентом Зеленським. Ситуація була дуже драматичною, ми вже знали, що росіяни нападуть і розпочнеться повномасштабна війна. Але минув рік, путін не досяг жодної стратегічної мети, росія зазнала великих втрат», – заявив Дуда.

Польський президент наголосив, що росія, незважаючи на всі спроби, ніколи не зможе посварити Україну та Польщу.

«Сьогодні вони намагаються лякати поляків українцями, а українців – поляками. Але їм це не вдасться. Саме тому сьогодні ми разом звідси посилаємо чітке послання кремлю – вам не вдасться нас посварити, вам не вдасться розділити нас, ніколи більше», – сказав польський президент.

Він додав, що Польща не погодиться на невигідний для України мир.

«У багатьох країнах зростає втома від війни, але я запевняю, що Польща не буде серед тих країн, які згодні на компроміси. Тільки Україна може вирішувати питання свого суверенітету», – наголосив Дуда.

Потім слово взяв Зеленський. Президент подякував польському народу за підтримку України.

«Ворог хотів поховати нашу з вами незалежність, але ми стоїмо та вистоємо. Тиранія програє – Москва не вбиватиме більше ніколи і нікого. До нашої перемоги трохи кроків, нам потрібно лише більше артилерії, танків та літаків, і не варто думати, як у росії відреагують на букву F-15 або 16», – повідомив президент.

За словами Зеленського, перемога України зміцнить демократію у всьому регіоні та принесе свободу Молдові, Грузії та Білорусі.

«Коли ми вільні — це гарантія того, що свобода вистоє у Молдові, не залишить Грузію та прийде, обов'язково прийде до Білорусі. Чим більше свободи буде у нас з вами, довкола нас, тим більше гарантій буде і у справедливості, у того, що наш спільний ворог відповідатиме справедливо», – заявив Зеленський.

Президент також закликав поляків продовжувати підтримувати Україну тому, що без незалежної України не буде незалежної Польщі.

«Не виграти росії в Європи, коли українець і поляк стоять пліч-о-пліч», – підсумував президент.

Нагадаємо, сьогодні Володимир та Олена Зеленський перебувають з офіційним візитом у Польщі. Докладніше про подорож можна дізнатися тут.

Раніше Дуда заявив, що Польща є третім партнером України щодо кількості мілітарної підтримки з початку російської агресії. Він також розповів, скільки МІГ-29 вже передали Збройним силам України.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО