Веніславський заявив, що пом'якшення умов виїзду чоловіків за кордон не схвалено в Раді

Наразі жодні варіанти пом'якшення умов перетину кордону військовозобов'язаними чоловіками, які раніше обговорювалися у Верховній Раді, все ще не схвалені.

Про це заявив постійний представник президента України в парламенті, народний депутат Федір Веніславський в ефірі Національного телемарафону.

Як член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, нардеп запевнив, що поки немає жодних просувань в плані пом'якшення умов виїзду чоловіків за кордон.

«Обмеження свободи пересування в умовах воєнного стану – це абсолютна відповідність міжнародним стандартам в області прав людини. На сьогодні жодних новацій, новел порядку перетину державного кордону військовозобов'язаними чоловіками немає» – зазначив він.

Веніславський нагадав про існуючі легальні шляхи покинути країну для чоловіків у віці 18-60 років і про осіб, які можуть скористатися цими шляхами:

  • особи, які отримали бронь від призову на підприємствах;
  • особи, на утриманні яких перебувають інваліди;
  • водії, зареєстровані через систему «Шлях»;
  • волонтери, зареєстровані через систему «Шлях»;
  • деякі інші категорії населення країни.

«Жодних пом'якшень в питаннях перетину держкордону немає. Нові законодавчі ініціативи напрацьовуються. Говорити про те, що це доконаний факт, який найближчим часом стане законом, підстав немає» – сказав нардеп, додавши, що особисто він проти послаблень, оскільки й без того занадто багато чоловіків перетинає держкордон кожен день; в середньому, близько 7,5 – 8 тисяч.

Раніше Веніславський заявив, що Верховній Раді готують законопроєкт про створення так званого реєстру ухилянтів.

Крім того, він не виключив, що в майбутньому в Україні буде реалізована ідея розсилки українцям повісток від військкоматів через месенджери, оскільки ще до початку війни була повністю сформована база номерів мобільних телефонів чоловіків призовного віку.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО