ВАКС призначив засідання у справі про збитки Павлоградського хімзаводу

Вищий антикорупційний суд призначив на 16 березня підготовче засідання у справі за обвинуваченням генерального директора державного Павлоградського хімічного заводу Леоніда Шимана та ще двох осіб у нанесенні 43,3 млн грн збитків.

Таке рішення 3 березня ухвалив ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Призначити підготовче судове засідання у кримінальному провадженні № 4201604001000006, внесеному до ЄРДР 11.01.2016, за обвинуваченням (Леоніда Шимана – ред.), у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 28 частиною 2 статі 364 КК України, (Валерія Кирилова – ред.), у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 28 частиною 2 статі 364 КК України, (Євгена Фоміна – ред.), у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 5 статті 27 частиною 2 статті 28 частиною 2 статті 364 КК України, на 16:45 16.03.2023», – ідеться в рішенні.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили керівнику ПХЗ Леоніду Шиману про підозру у зловживанні службовим становищем. Крім нього, запідозрили комерційного директор ПХЗ Валерія Кирилова та керівника «Укрспецхіму» Євгена Фоміна. Згідно з даними НАБУ, службовці Павлоградського хімзаводу відмовляли покупцям в укладанні прямих договорів поставки продукції.

На думку слідства, службові особи ПХЗ створили такі умови, що кінцеві покупці продукції ПХЗ гірничозбагачувальні комбінати мали закупляти її через посередників. Цим фірмам-посередникам продавали товар за меншою вартістю, аніж компанії реалізовували продукцію гірничозбагачувальним комбінатам. Таким чином, різниця у вартості залишалася на рахунках компаній-посередників, а державний ПХЗ втратив дохід на суму 43,3 млн грн.

Як встановлено НАБУ і САП, відвантаження продукції гірничозбагачувальним комбінатам здійснювалося не фірмами-посередниками, а напряму від ПХЗ до кінцевим покупців і засобами заводу. Через цю схему підприємство нібито працює собі в збиток. В лютому 2023 року САП скерувала до суду цю справу.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО