Українців заохочуватимуть більше читати – стратегія Мінкульту

Уряд схвалив десятирічну «Стратегію розвитку читання», яку розробило Міністерство культури та інформаційної політики. Вона має на меті сформувати звички й потреби у читанні всіх українців.

Про це повідомляє пресслужба Мінкульту.

«На сьогодні читання для задоволення та розвитку як життєва практика почало поступатись споживанню «швидкої» інформації із соціальних мереж, доступному відеоконтенту і телебаченню. Ситуація в Україні є особливо гострою: замала кількість виданих книжок на душу населення, а показники кількості населення, що читає, стрімко падають», – йдеться у повідомленні.

Реалізація стратегія розвитку читання на 2023–2032 роки відбуватиметься за двома напрямами:

  • «Підтримка та розвиток книжкової екосистеми» – читачі матимуть доступ до якісної різножанрової книги, насамперед українськомовної, у різних форматах відповідно до потреб;

  • «Формування звички та потреби у читанні» – люди і спільноти обиратимуть читання як свідому та регулярну практику для дозвілля, навчання та розвитку.

Все це задля всебічного й гармонійного розвитку особистості, зокрема, критичного мислення, наголошується у повідомленні.

«Ми маємо підтримувати наших видавців, авторів, перекладачів, створювати сприятливі економічні умови для розвитку бізнесу в сфері книговидання та книгорозповсюдження», – зазначив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Раніше повідомлялося, що Мінкультури хоче заборонити ввезення будь-яких книг із території Росії.

Також Верховна Рада заборонила російську музику та ввезення книг із країни-агресора.

Також відомо, що Мінкульт посилить правила виїзду за кордон для чоловіків-артистів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО