Туреччина наполегливо працює над продовженням зернової угоди – голова МЗС

Туреччина працює над продовженням угоди щодо «зернового коридору» у Чорному морі. Термін дії попередніх домовленостей закінчується 18 березня.

Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу.

Відомо, що зернова ініціатива, започаткована ООН та Туреччиною в липні минулого року, дозволила експортувати зерно з трьох українських портів. Угода була продовжена в листопаді і її дія закінчується 18 березня.

«Ми наполегливо працюємо над безперешкодною реалізацією та подальшим продовженням Чорноморської зернової угоди», – розповів Чавушоглу.

Голова МЗС зауважив, що нещодавно обговорив з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем продовження угоди для експорту українського продовольства.

Нагадаємо, Україна планує розширити умови угоди про «зерновий коридор» на кілька портів. Також у Мінекономіки говорили, що прагнуть розширити угоду та включити до неї постачання сталі.

Останні кілька місяців росія штучно гальмує реалізацію угоди, системно затримуючи огляд кораблів, які прямують через Босфор. Україна закликала міжнародне співтовариство, зокрема ООН та Туреччину, зупинити спроби рф блокувати роботу «зернового коридору».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО