Німеччина хоче купити у Швейцарії списані танки Leopard 2: ЗМІ повідомили подробиці

Уряд Німеччини хоче, щоб Швейцарія продала німецькому виробнику Rheinmetall списані танки Leopard 2 з метою заміни танків, які постачаються західними країнами в Україну.

Про це повідомляє швейцарське видання Blick.

«Берлін хоче, щоб Швейцарія продала танки Leopard виробнику Rheinmetall. Машини, що вже не використовуються, мають замінити танки, що постачаються західними країнами в Україну. Угода можлива, але потребує рішення парламенту», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у листі від 23 лютого міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус і міністр економіки Роберт Габек поінформували членкиню Федеральної ради Швейцарії, очільницю оборонного відомства Віолу Амгерд про цей проєкт та попросили схвалити продаж танків.

Згідно з даними видання, вони запевнили швейцарську колегу, що бойові танки зі Швейцарії не будуть передані Україні і будуть використані, щоб закрити «прогалини» в країнах ЄС і НАТО після передачі ними танків Україні.

Як йдеться у матеріалі, на секретному складі на сході Швейцарії знаходяться «законсервовані і майже забуті» 96 танків Leopard 2, знятих з озброєння швейцарської армії.

Водночас, в оборонному відомстві Швейцарії підтвердили відповідний запит з Берліна та повідомили про його опрацювання. За словами речника відомства Лоренца Фрішкнехта, передумовою угоди є офіційне рішення парламенту Швейцарії, що танки більше не перебувають на озброєнні швейцарської армії.

Згідно з прогнозом видання, політичні дебати щодо цієї угоди, ймовірно, будуть гарячими. Так, у січні та лютому парламентські комітети вже відхилили схожу ініціативу з передачі Німеччині 30 з 96 списаних танків Leopard.

Нагадаємо, що у Польщі озвучили терміни передачі нової партії Leopard 2.

Раніше ми повідомляли, що Швейцарія може зняти заборону на постачання озброєнь Україні.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО