Франція розглядає можливість передачі Україні винищувачів Mirage

У Франції розглядають можливість передачі Україні своїх винищувачів Mirage. При цьому підготовку пілотів для них можуть проводити у Польщі.

Про це повідомляє ВMFTV.

Відомо, що зараз Франція виводить Mirage з експлуатації та замінює їх літаками Rafale.

Міністра оборони Франції Себастьяна Лекорню запитали про плани щодо передачі Україні 12 списаних і поставлених на зберігання влітку 2022 року винищувачів Mirage 2000-C, а також про можливі навчання українських пілотів у Варшаві.

Як зазначається, Лекорню не підтвердив ані передачу літаків, ані підготовку льотного складу. Згідно з його словами, зараз Захід працює над тим, аби передавати Україні більше боєприпасів.

При цьому, міністр зазначив, що «з українцями ведуться переговори щодо літаків та навчання». Він також нагадав слова президента Франції Емманюеля Макрона, що жодних табу у країни немає.

Міністр оборони Франції також зауважив, що труднощі з передачею літаків повʼязані з логістикою, підготовкою екіпажу та можливостями технічного обслуговування. За його словами, «все це в часових горизонтах, які, очевидно, не є короткостроковими».

Варто зазначити, що авіапарк Військово-повітряних сил Франції налічує 195 винищувачів, з них 96 Rafale і 99 Mirage 2000 серій 5, C і D. Ще 40 літаків є у Військово-морського флоту Франції.

Нагадаємо, що Словаччина має намір передати Україні майже всі свої літаки МіГ-29.

Раніше Єрмак розповів, яка країна може першою розблокувати постачання винищувачів.

Також «Слово і діло» повідомляло, яку допомогу пообіцяли Україні союзники до роковин вторгнення рф.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО