У США та Євросоюзі відреагували на масштабні протести в Бразилії

Сполучені Штати Америки та Європейський Союз рішуче засуджують масові протести із захопленням урядових будівель, які відбулися 8 січня в Бразилії.

Про це, зокрема, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен в Twitter.

«Ми засуджуємо сьогоднішні напади на президентське крісло, Конгрес і Верховний суд Бразилії. Використання насильства для нападу на демократичні інститути завжди неприйнятно. Ми приєднуємося до президента Лула да Сільва із закликом до негайного припинення цих дій» - написав він.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван написав у Twitter, що США як і раніше підтримують демократичні інститути Бразилії та жорстко засуджують будь-яке насильство з боку протестувальників.

«Сполучені Штати засуджують будь-які спроби підірвати демократію в Бразилії. Президент Байден уважно стежить за ситуацією, і ми непохитно підтримуємо демократичні інститути Бразилії. Демократію Бразилії не похитне насильство» - зазначив він.

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель, коментуючи ситуацію, заявив, що він вражений розгулом насильства з боку демонстрантів.

«Я вражений сьогоднішніми актами насильства і незаконною окупацією урядового кварталу Бразиліа войовничими екстремістами. Повна підтримка Лула да Сільви та його уряду, Конгресу та Федерального Верховного Суду... Бразильська демократія переможе насильство та екстремізм» - написав він.

Нагадаємо, що 8 січня столицю Бразилії, місто Бразиліа, захлеснули масові заворушення, оскільки прихильники колишнього президента Жаїра Болсонару, які не визнають підсумки виборів, вийшли на масові мітинги. Вони ведуть бої з поліцією і захоплюють будівлі уряду.

Пізніше стало відомо, що поліція звільнила всі будівлі, які захопили прихильники колишнього президента країни Жаїра Болсонару - Національний конгрес, президентський палац і Верховний суд. У процесі звільнення заарештовано понад 400 осіб.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО