ЄС намагається врегулювати розбіжності щодо стелі цін на російську нафту – подробиці від FT

Євросоюз у вихідні намагався врегулювати свої розбіжності щодо запровадження стелі цін на російську нафту. Зробити цю треба до 5 грудня, коли набирає чинності раніше узгоджене ембарго ЄС на морську російську нафту.

Про це пише Financial Times.

«Настав момент, коли нам потрібно надіслати чіткі сигнали єдності володимиру путіну. Це питання потрібно вирішити задовго до п'ятого грудня», – сказав один із дипломатів ЄС, критикуючи рішення Польщі наполягати на низькій ціновій стелі.

Єврокомісія наполягає на максимальному рівні цін у 65 доларів за барель, але яструби на чолі з Польщею кажуть, що це буде неефективно – стеля надто близька до ціни, яку рф отримує на ринку.

За словами польського чиновника, Варшава вимагає набагато нижчої ціни, щоб скоротити доходи путіна від продажу нафти: уряд вважає рівень 65 доларів «надзвичайно високим» порівняно з собівартістю виробництва в росії.

Інші держави-члени ЄС, у тому числі країни з великими судноплавними компаніями, як-от Греція, Мальта і Кіпр, хочуть, щоб ціна була досить високою, щоб підтримувати торгівлю російською нафтою.

Аналітики стверджують: якщо гранична ціна буде занадто низькою, росія може втратити стимул продовжувати виробництво, воліючи натомість скорочувати його, щоб компенсувати зростання світових цін.

Нагадаємо, Європейський Союз обговорює обмеження ціни на російську нафту на рівні 65-70 доларів за барель.

Але домовитись про це минулого тижня не вдалося.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що стеля цін на нафту з росії має бути встановлена на рівні не більше ніж 30 доларів за барель.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО